Zilver in kür op EK Vidauban voor Dana van Lierop

Share
  • 5 juli 2015 18:30

door: redactie, 5 juli 2015 18:30

VIDAUBAN | STEGEN.NET | KNHS
Ze had al zilver met het team Young Riders en individueel goud. Zondag voegde Dana van Lierop met Equestricons Walküre daar nog een zilveren medaille aan toe in de kür. De Spanjaard Juan Matute Guimon pakte goud bij de Junioren.

Dana van Lierop pakte op het EK zilver in de kür met Walküre.<br><span style="color: #000080;"><span style="font-family: 'Arial Unicode MS', Arial; font-size: x-small;">FOCUSSED.NL | ANNIEK VAN SCHAIK</span></span></span>

Dana van Lierop pakte op het EK zilver in de kür met Walküre.
FOCUSSED.NL | ANNIEK VAN SCHAIK

De drafmuziek van de gouden pony Diva van 2011 paste nu ook Equestricons Walküre perfect en was een imponerend onderdeel van de nieuwe kür. In het galopgedeelte was de zigzag opvallend mooi, gevolgd door een gereden boog in contragalop en de pirouette. ,,Het galopgedeelte met muziek van Will Tura vertelt ook echt een verhaal”, vertelde moeder Nicolette van Leeuwen van te voren. Jammer genoeg ging de serie om de vier fout.

Sterke overgangen
Na Dana van Lierop reed de Duitse Bianca Nowag een correcte proef. Toen bleek Van Lierops score uiteindelijk net niet genoeg voor goud. ,,Maar haar rijkunstig zeer sterke overgangen, zoals je het wilt zien, reed niemand. Een gouden voorbeeld”, zei bondscoach Tineke Bartels.

Denise Nekeman uit Hasselt toonde met de hengst Boston STH een prachtig lichtvoetig plaatje. Ze reed een fijne proef, maar zocht geen moeilijkheden op in haar choreografie. Haar score: 79,35% en dat betekende opnieuw een vierde plaats.

Nieuwenhuis vijfde
Jeanine Nieuwenhuis was voor Nederland begonnen met Hexagon’s Baldacci met haar favoriete proef de kür. ‘She was flying high’ in de uitgestrekte galop en deed de wissels om de drie op de volte opnieuw correct op de AC-lijn. Ze sloot het EK af met haar derde goede proef en een hele mooie vijfde plaats.

Junioren
Bij de Junioren was er in de kür goud voor de Spaanse publiekslieveling Juan Matute Guimon met een energieke en vrolijke kür (81,600%) met zijn 8-jarige Dhannie Ymas (v. Don Crusador). De Duitse Semmieke Rothenberger pakte opnieuw het zilver.

Onder leiding van Dominique Filion ging Laura Quint (Heerde) als eerste voor Nederland van start met haar schimmelhengst Velazquez op de mooie filmmuziek van ‘Once upon a time in the West’. Ze toonde een grote tegenwoordigheid van geest door na een te vroeg gesprongen wissel op de andere hand op dezelfde plaats een wissel te rijden. Dominique Filion complimenteerde haar met haar initiatief, knap!

Mercedes Verweij (Hem) reed een mooie strakke proef. Ondermeer haar lijn appuyement – volte- schouderbinnenwaarts was fijn vloeiend gereden. Een prettig beeld, beloond met 73,800%.

Lisanne Zoutendijk besloot om met Kostendrukker’s Ringo Star de door Charles Monterie gemaakte Kür te rijden die ze op Jumping Amsterdam ook had gereden en die internationaal toen goed werd beoordeeld. Kostendrukker’s Ringo Star liep even iets voor op de door dj Avici gearrangeerde dance-muziek en Lisanne besloot een volte in te lassen vóór een diagonaal. Dat leverde aan het eind van de diagonaal een mindere wissel op. Indrukwekkend was weer de slot-AC-lijn met uitgestrekte draf die in de individuele proef zelfs een 10 had opgeleverd.

Bloedvorm
,,De combinatie was hier in bloedvorm, ik ben er trots op”, zei trainster Coby van Baalen. Lisanne Zoutendijk werd opnieuw de beste Nederlandse met haar zevende plaats, deze keer e.a. met de Duitse Hannah Erbe, gisteren individueel goud, nu te veel last van spanning.

Uitslag EK Dressuur Vidauban YR kür

1 en GOUD Bianca Nowag – Fair Play RB GER 82,775%
2 en ZILVER Dana van Lierop –Equestricons Walküre NED 81,225%
3 en BRONS Marina Mattson SWE 79,35%
4. Denise Nekeman – Boston STH NED 78,375%;
5. Jeanine Nieuwenhuis – Hexagon’s Baldacci NED 75,95%

Uitslag Junioren kür
1 en GOUD Juan Matute Guimon – Dhannie Ymas ESP – 81,600%
2 en ZILVER Semmieke Rothenberger – Geisha GER – 81,400%
3 en BRONS Victoria Vallentin – Atnon DEN 78,275%
6 e.a.. Lisanne Zoutendijk, Kostendrukker’s Ringo Star NED 75,575%
10. Mercedes Verweij – Zarah NED 73.800%;
11. Laura Quint – Velazquez, 73,175%;