Knappe zege voor outsider Henk Frederiks op CSI Salland

Share
  • 4 oktober 2015 19:29

door: redactie, 4 oktober 2015 19:29

MARIËNHEEM | STEGEN.NET | WENDY SCHOLTEN

Outsider Henk Frederiks pakte zondagmiddag de overwinning in de Grote Prijs van de vierde editie van het CSI Salland. De ruiter uit Tollebeek startte zijn merrie Corina voor het eerst in een Grote Prijs en dat was gelijk goed voor de zege.

Het afsluitende parcours, ontworpen door Quintin Maertens, vereiste veel rijkunst en inzicht van de ruiters en vermogen van de paarden. De hindernissen stonden niet te hoog, maar de oxers waren breed en de sprongen volgden elkaar snel op.

Henk Frederiks neemt met Corina (v. Verdi) de laatste hindernis. foto: Wendy Scholten

Henk Frederiks neemt met Corina (v. Verdi) de laatste hindernis.
FOTO: WENDY SCHOLTEN

Vooral in de driesprong viel regelmatig een balk, vaak doordat de ruiters hun paarden met teveel tempo door het lijntje daarvoor reden en de galop daarna te weinig gesloten kregen. Slechts vier bleven er foutloos. Ondanks een fout in de driesprong was er voor de altijd vlot rijdende Albert Zoer toch nog een plek in de top-vijf met Gigolo (v. Cicero).

Spannende ontknoping
De goed bezochte Grote Prijs kreeg een spannende ontknoping. Ben Schröder reed voorwaarts maar safe rond met Urban Hero (v. Centurion Montfort) in 36.15 seconden. Daarna dook de op CSI Salland zeer succesvolle Leonie Jonkers 0,15 seconden onder de tijd met haar kleine, maar fantastisch springende Brazzaville (v. Quasimodo).

Henk Frederiks leek aanvankelijk ook niet teveel risico te nemen, maar reed geen meter teveel met de pas achtjarige Corina (v. Verdi) en verraste iedereen door na de Roelofsen Horse Trucks dubbelsprong zeer krap voorlangs de Rabobank oxer te draaien, waarna hij in 35 seconden finishte. Peter Geerink, die begin dit jaar zijn internationale carrière oppakte, zag die draai niet zitten, legde het grondtempo een stuk hoger en werd tweede met Another Pleasure (v. For Pleasure) in 35,56 seconden.

Goede paarden
Zo won Henk Frederiks zijn tweede Grote Prijs in drie weken tijd en daarmee 9.900 euro. ,,Wat dat zegt over mij? Dat ik op dit moment heel goede paarden heb”, reageert de winnaar bescheiden. ,,Ik heb Ben B, waarmee ik kortgeleden mijn eerste Grote Prijs won, hier bewust wat lager gereden omdat hij altijd wat moet wennen aan de indoorconcoursen. Corina is een heel nuchter paard en zij liep hier haar eerste Grote Prijs. Ze deed het echt geweldig. Ze overziet alles heel goed en hoe hoger het wordt, hoe meer ze haar aandacht erbij heeft. Mijn tante heeft haar gefokt en wij zijn mede-eigenaar, net als van Ben B die bij mijn schoonvader geboren is.”

Zorgvuldig opgeleid
Beide paarden werden door Henk Frederiks zorgvuldig opgeleid en dat werpt nu z’n vruchten af. ,,Ik moet zeggen dat ik winnen nooit interessant heb gevonden, maar dat ik het op dit niveau wel heel leuk vindt. Je ziet mij niet snel voor de winst gaan in een L of M parcours omdat ik vind dat je een jong paard met rust moet opleiden. Ik krijg veel voldoening als het paard op de goede manier springt. Als ik vandaag derde was geworden, was ik ook al verschrikkelijk blij geweest.”

De goede prestaties vallen in elk geval op, want Frederiks heeft nu een uitnodiging voor het Deense concours in Odense op zak.

Peter Geerink rijdt Another Pleasure naar de tweede plaats. foto: Wendy Scholten

Peter Geerink rijdt Another Pleasure naar de tweede plaats.
FOTO: WENDY SCHOLTEN

Ook Peter Geerink is blij met zijn tweede plaats. Als allerlaatste starter in het deelnemersveld voegde hij zich op de valreep toe tot de barrageklanten. Geerink, die in het verleden de ene na de andere Grote Prijs won, liet in de barrage de winst liggen van hindernis 1 naar 2. ,,M’n paard kwam wat tegen de hand en maakte de bocht groter dan gehoopt. Deze tweede plaats is mooi, maar wat valt het tegen om er internationaal weer in te komen!”

Uitslag 1.45m Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs van Salland:
1. Henk Frederiks, Corina (Verdi), 0/0-35.00
2. Peter Geerink, Another Pleasure (For Pleasure), 0/0-35.56
3. Leonie Jonkers, Brazzaville (Quasimodo Z), 0/0-36.00
4. Ben Schröder, Urban Hero (Centurion Montfort), 0/0-36.15
5. Albert Zoer, Gigolo (Cicero), 4-55.03
6. Marriet Hoekstra, Wimphof’s Hinde (Berlin), 4-56,62
7. Sander Geerink, Robinson (Rubert R), 4-57.39