Albert Zoer wint GP Indoor Veendam

Share
  • 6 januari 2002 11:58

door: Steven Stegen, 6 januari 2002 11:58

ZUIDBROEK
Het jubileumconcours in Zuidbroek werd zaterdagavond in stijl afgesloten. Het massaal toegestroomde publiek genoot met volle teugen van een zinderende barrage om de Grote Prijs. Albert Zoer eiste daarin de hoofdrol op. Lange tijd stond Pieter Martijn de Bruijn uit Driebergen aan de leiding en zijn tijd leek niet meer te kloppen. Zoer maakte aan die illusie een einde. De 26-jarige ruiter uit Echten was als laatste kanshebber met zijn paard Lapinto bijna een halve seconde sneller.

Parcoursbouwer Marinus Vos had een technisch lastig parcours neergezet, maar toch wisten 13 van de 30 deelnemers foutloos te blijven. Een ongekend hoog aantal, maar niemand maalde er om. Een spannende barrage was gegarandeerd, zeker met ruiters als Zoer, Wout Jan van der Schans, Marc Houtzager en Jan Dolfing. Verder mochten onder andere ook Weite Oldenziel uit Gieten, Hester Klompmaker uit Buitenpost en Jennie Zoer uit Almelo zich in de strijd om de hoofdprijs van 2400 Euro mengen.

Job Oldenziel uit Gieten, Michiel Brusse uit Wapserveen en Nederlands kampioene Angelique Hoorn uit Wanneperveen wisten zich niet voor de barrage te plaatsen. Ze lieten allen één springfout noteren en moesten knarsetandend vanaf de deelnemerstribune toekijken hoe de strijd losbarstte. Echt slecht waren hun prestaties overigens niet, want Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam wist zich niet voor de hoofdrubriek te kwalificeren.

Johan Laseur uit Soest beet in de barrage het spits af en dat deed hij met Inan Toltien lang niet slecht. Laseur bleef geruime tijd aan de leiding, om uiteindelijk knap vierde te worden. Limburger Wiljan Laarakkers, als achtste deelnemer aan de start, bewees dat het sneller kon, maar nam wel twee balken mee. Pieter Martijn de Bruijn’s poging werd ademloos gevolgd. Hij ging met de prima meedenkende Jalisco als een raket door het parcours en liet de klok stil staan op 37.49 seconden. Het leek de winnende rit.

Voor publiekslieveling Jan Dolfing was de druk vervolgens groot. Met zijn paard Jaroeska deed hij niettemin een ultieme poging de leiding over te nemen. Dat lukte hem niet. De manegehouder uit Vries hoorde drie balken op de grond ploffen, zodat er geen hoge klassering voor hem in zat. Wout Jan van der Schans redde het ook niet. Hij was duidelijk sneller dan Dolfing, maar faalde op de laatste hindernis. Madelein Brugman uit Ambt Delden kwam dicht bij nog altijd leidende De Bruijn in de buurt. Zij stuurde met Jerremy, een voormalig paard van Zoer, rond in 39.19 seconden.

Alleen Albert Zoer kon als laatste deelnemer in de barrage De Bruijn nog kloppen. Het leek een onmogelijk opgave, zeker gezien de onervarenheid van zijn paard Lapinto. Maar Zoer zag er wel brood in en ging als een speer van start. Hij loodste de nog jonge nakomeling van de hengst Voltaire in de winnende tijd van 37.02 rond. Het publiek stond op de stoelen; Zoer glunderde. ,,Ik had de rit van Laseur gezien. Ik wist dat ik alles of niets moest rijden. Vanaf het begin liep het goed en dan ga je gewoon door”, aldus Zoer, die tijdens NIC Zuidlaren nog met Lapinto in de ZZ-klasse rond tufte. De volgende klus die wacht is over twee weken het NK in Lisse. Daar mag Zoer met Lapinto bewijzen of de zege in Zuidbroek een eenmalige bevlieging was, of het begin van een indrukwekkende zegereeks.
[Stegen.net ARCHIEF 2002]