Thomas Ogi wint finale op CH Eext

Share
  • 24 mei 2010 19:38

door: Steven Stegen, 24 mei 2010 19:38

EEXT – Met een Zwitserse winnaar in de Grote Prijs kreeg het CH Eext op Pinkstermaandag zowaar een internationaal tintje. Thomas Ogi pakte in de overvolle barrage de hoofdprijs met de schimmel Wendela en kon 500 euro in de zak steken. Een mooi resultaat voor de 26-jarige ruiter, die vorig jaar in Eext zijn eerste wedstrijd reed voor Stal Zoer.

Thomas Ogi op weg naar de zege in Eext met Wendela. ©Roos Meertens

Na een korte periode bij de stal van Frank en Marleen Schutte kwam de profruiter precies een jaar geleden in dienst bij Stal Zoer in Echten. En dat bevalt hem tot op de dag van vandaag uitstekend. ,,Ik voel me al half Nederlander”, lachtte Ogi na zijn ereronde. En dat zal ook zeker te maken hebben met zijn Nederlandse vriendin, Maureen Bonder, zelf een verdienstelijk amazone. Het stel woont samen in Schoonoord.

Thomas Ogi kreeg de zege op het prachtige wedstrijdterrein in Eext niet in de schoot geworpen. De foutloze Z- en ZZ-combinaties keerden terug voor de beslissende barrage en dat waren er niet minder dan 29. Ogi reed de barrage als tweede en zette een foutloze rit in 40.50 seconden. Daarna moest hij vanaf de zijkant afwachten wat de concurrentie er van zou maken. Pas bij de laatste ZZ-combinaties moest hij zich echt zorgen maken. Folkert Kelderman uit Rinsumageest kwam uit op 40.65 en de als laatste startende Hans de Vries uit Giekerk perste er 40.61 uit, maar deze twee Friese ruiters konden Thomas Ogi niet bedreigen.

Voor Tessa Nienhuis verliep de rit met Verdi ietsje anders dan gehoopt. ©Steven Stegen

,,Ik had niet verwacht dat ik nog zou winnen”, erkende Ogi, die vooral traint met Arend Zoer, de vader van Albert. Hij was het ook die de naam Wendela aan de schimmel gaf, als een eerbetoon aan die Wendela die ooit onder dochter Jenny Zoer grote successen vierde.  Ze werd in 1990, vanuit het niets, verrassend 13e op het WK in Stockholm. Het gaat aan Ogi voorbij. ,,Ik was toen zes”, zegt hij verontschuldigend. En over de samenwerking met Zoer senior, de wat nors ogende paardenkenner uit Echten: ,,dat gaat prima, we liggen elkaar goed.”

Jur Vrieling moest zich tevreden stellen met de vierde plaats. De ruiter uit Holwierde bereikte met twee paarden de barrage. Met Coasting reed hij als eerste en met een tijd van 40.97 werd hij daarmee vierde. Met zijn ZZ-paard Twin Twin zette Vrieling er in de herkansing flink de sokken in. De poging leek te gaan slagen, maar op de voorlaatste hindernis ging het mis en sloeg Twin Twin af. Ook Weite Oldenziel had twee paarden in de barrage, maar hij kreeg met Vutanja een fout op de voorlaatste.

Dressuur

Bij de dressuur leverde Truusje Smeding over alle onderdelen de beste prestatie. De amazone uit Vries won met Pucccini met overmacht de kĂĽr op muziek en ze werd vierde in de verplichte proef, die werd beslist in het voordeel van Susanna Wiersema met Ustinov.

Voor de liefhebbers van tuigpaarden bood het CH Eext traditioneel ook weer veel rubrieken. Dit keer kwamen de regionale tuigpaarden aan bod, zoals dat met het concurrerende De Wijk is afgesproken. De Drentse evenementen hebben om en om de nationale toppers op het programma. De jury had in de ereklasse een moeilijke taak, met 15 aanspanningen in de baan, waarvan er zeven naar de finale gingen. Jan Rozeveld uit Zevenhuizen eiste de overwinning op met Thobias the King. Albert van Dijk werd met Tiroon tweede.

Stegen.net