Twee Groninger dressuurtitels voor Jarmilla Peterson

Share
  • 18 juli 2010 14:42

door: Steven Stegen, 18 juli 2010 14:42

NIEUWE PEKELA – De Z2-dressuur kende zaterdag tijdens het Groninger kampioenschap een spannende ontknoping. Vai Bruntink reed met VDL Daytona (v. Don Primero) een prima kür en liep daarmee veel achterstand in op Jarmilla Peterson. Maar in het eindklassement bleef Peterson met haar Don Chello (v. Don Larino) toch aan kop. Met een totaal van 66.95% over de twee onderdelen werd de indoorkampioene uit Wedde nu ook outdoorkampioen.

Jarmilla Peterson met Don Chello tijdens de kür. ©Steven Stegen

In de afsluitende kür van de Z2 kwamen acht deelnemers aan de start. De publieke belangstelling viel een beetje tegen en dat was jammer, want het prachtige park in Nieuwe Pekela bleek een prachtige locatie voor het kampioenschap. De kür begon ook pas om 17.15 en dat was eigenlijk wel iets aan de late kant. Het was beter geweest om in meerdere dressuurbanen tegelijk finales af te werken.

In de kür moest Vai Bruntink als eerste van start. De hengst VDL Daytona is prachtig om naar te kijken met zijn mooie kleur, zijn ranke postuur en zijn soepele bewegingen. De amazone van Stal Laarakkers reed een sterke proef, met één klein spannigsfoutje in de galop. De juryleden Afiena Kommer en Willemien Blanken beloonden het optreden met 70.25%, de hoogste kürscore die werd uitgedeeld.

Na de gewone proef stond Jarmilla Peterson ruim aan kop, maar ze moest in de kür alle zeilen bijzetten om de titel veilig te stellen. De indoorkampioene, vorig jaar outdoor nog tweede achter Emmelie Scholtens, reed geconcentreerd en maakte geen fouten. Wel pakte de score met 67.13% lager uit dan die van Bruntink. Maar dankzij de sterke verplichte proef werd Jarmilla Peterson van de Driesporenruiters toch als kampioen gehuldigd.

Voor Peterson was het een prachtig kampioenschap. De succesvolle amazone won niet alleen de Z2, maar ze was ook in de Z1 de beste met haar paard Woody. De beste acht mochten door naar de finale. In de eerste proef waren Peterson en Callista Leeuwerke met Zhivago nog precies aan elkaar gewaagd, maar in de finale liep Peterson met Woody (v. Weltissimo) flink uit op de concurrentie. Leeuwerke werd tweede, gevolgd door Frans van den Heuvel.

Stegen.net