CH De Wolden verguld met Amerikaanse winnares Beezie Madden

Share
  • 20 juli 2014 20:23

door: Steven Stegen, 20 juli 2014 20:23

blokjeVEENINGEN | STEGEN.NET
Een bosje wortels voor de 12-jarige ruin Cortes C, zesduizend euro voor zijn amazone Beezie Madden en niet te vergeten de innige knuffel van gastheer Jan Broek. Alles viel op z’n plek zondag bij de ontknoping van de eerste week CH De Wolden. De Amerikaanse winnares is er eentje van naam en faam. En daar zijn ze in Veeningen maar wat blij mee. En Jur Vrieling op de tweede plaats is ook een mooi gegeven.

Want Elisabeth Madden, zoals de Amerikaanse officieel heet, is een grootheid in de springsport. Ze maakt zelfs nog gerede kans om in het Amerikaanse team te komen voor de wereldruiterspelen volgende maand in Normandië. ,,Misschien dat deze overwinning helpt”, liet Madden zich na de prijsuitreiking ontvallen. Om er gelijk aan toe te voegen dat de bondscoach vooral kijkt wat er in Hickstead en Dublin nog gebeurt. Maar niettemin, de zege was ook voor Madden een aardige opsteker. De Wolden was pas haar tweede wedstrijd, nadat ze onlangs haar sleutelbeen brak.

Beezie Madden met Cortes C

Beezie Madden won met Cortes’C’ de Grote Prijs van De Wolden.
©STEVEN STEGEN

De finale om de Grote Prijs van de gemeente De Wolden was boeiend. Het sluitstuk van de eerste week trok wel minder publiek, ongetwijfeld vanwege de hitte. De paarden en ruiters leken er geen last van te hebben. In totaal kwamen er 53 combinaties aan de start in de Grote Prijs. Daarvan keerden er zeven terug voor de barrage.

Pim Mulder was als eerste aan de beurt. De ruiter uit Zwolle plaatste zich verrassend en liet met Zo Special een knappe rit zien: vier strafpunten in een snelle tijd van 39,54. Mathijs van Asten uit IJsselstein was met Artistic sneller, maar maakte twee springfouten. Ironisch genoeg gingen beide ruiter op dezelfde hindernis nr 5 in de fout.

Mareille van Geel uit Gees trok daar lering uit. Ze besloot de risico’s te mijden met haar paard Brayn en dat deed ze heel goed. Van Geel hield de nul op het scorebord, maar haar tijd van 43,84 was natuurlijk te verbeteren. Gelijk na haar nam de Belg Kevin Gielen met Fariska de leiding dan ook gemakkelijk over. Vervolgens kon zijn landgenoot Karel Cox daar niet aan tippen met twee afworpen.

Toen was het de beurt aan Beezie Madden, die in de eerste omloop al reclame maakte voor de springsport en dat nu ogenschijnlijk kinderlijk eenvoudig nog eens overdeed. De Amerikaanse leek niet snel, maar reed scherp en in een constant tempo foutloos in een tijd van 37,84. Alleen Jur Vrieling kon als laatste kanshebber haar nog van de troon stoten. De ruiter uit Holwierde probeerde dat zeker, maar kwam met 40,12 toch duidelijk te kort en werd met Zaval VDL tweede.

De nummers twee en drie, Jur Vrieling en Kevin Gielen

De nummers twee en drie, Jur Vrieling en Kevin Gielen.
©STEVEN STEGEN

Vrieling kon prima leven met zijn tweede plek. ,,Natuurlijk had ik graag gewonnen, dat is me hier nog nooit gelukt, maar tegen Beezie kon ik gewoon niet op. Ik begon ook te gretig en kwam niet helemaal lekker in het ritme.” Eén ding is zeker: Madden en Vrieling gaan volgende week niet op herhaling op het CH De Wolden. Ze starten dan op het concours in het Oostenrijkse Treffen. Een evenement waar nog aanzienlijk meer prijzengeld valt te verdienen. ,,Dat is ook de enige reden, qua accommodatie is De Wolden zeker zo goed”, zei Vrieling die haast een beetje spijt lijkt te hebben van die keuze.

Uitslag Grote Prijs 2014 eerste weekend

1. Beezie Madden (USA), Cortes C, 0-37.84
2. Jur Vrieling (NED, Zavall VDL, 0-40.12
3. Kevin Gielen (BEL), Fariska, 0-40.59
4. Mareille van Geel (NED), Brayn, 0-43.84

[wppa type=”album” album=”11″ size=”auto”][/wppa]