archief
contact
+31 6 53239630

Carl Hester: ‘Charlotte Dujardin bewijs dat paardensport niet elitair is’

LONDEN – Ze is het levende bewijs dat de paardensport geen elitaire sport is. Aldus Carl Hester op de BBC. Zijn pupil begon ooit als zijn groom. ,,Ik begon ook ooit als groom, dus zelfs voor iemand die zich geen paardrijlessen kan veroorloven is het mogelijk om er te komen.”
Charlotte Dujardin won met Valegro de Grand Prix Special
Charlotte Dujardin met Valegro. SINDY THOMAS

Na haar nominatie als Sports Personality 2014 gaf trainer en mentor Carl Hester zijn commentaar op leerlinge Charlotte Dujardin op de Britse zender BBC.

Charlotte Dujardin

,,Charlotte’s verhaal is er eentje van het tegenovergestelde van het vooroordeel dat paardensport een elitaire sport is. Charlotte was mijn groom – ik begon ook ooit als groom – dus zelfs voor iemand die zich geen paardrijlessen kan veroorloven is het mogelijk om er te komen.”

Hester vervolgt: ,,Ze is net zo goed als elke andere topsporter. Eigenlijk beter; ze is houdster van alle wereldrecords! Haar aandacht voor detail zorgde ervoor dat ze deze gouden medailles won: het eindeloze oefenen en het nog eens doen en nóg eens en nóg eens. Net zo lang totdat het vanzelf gaat. Mensen zeggen: OK, maar het paard doet al het werk! En ik zeg: Zo moet het er inderdaad uitzien. De ruiter is de elegante passagier.”

Vasthoudend
,,Je kunt je voorstellen hoe geconcentreerd en vastberaden je moet zijn om 36 oefeningen van een gouden niveau uit te voeren, zonder een enkele fout. Ze moet elke keer de drive en het vermogen hebben om de sport op die manier te bedrijven. Je moet vasthoudend zijn en dat is Charlotte.”

,,Ze komt misschien over als grappig en gezellig, maar haar focus en concentratie is honderd procent. Haar succes is niet alleen te danken aan het goud op de Olympische Spelen. Haar prestaties hadden een knock-out effect. Dressuur is de snelst groeiende discipline van de paardensport. Dankzij haar.”

Vier feiten over Charlotte Dujardin

1. Ze begon met rijden toen ze twee jaar was. Als driejarige was ze tweede bij het springen op haar ponyclub. Met dressuurrijden begon ze pas toen ze een paard kon kopen, van de erfenis van haar oma.
2. Op haar zestiende ging ze van school om op stal te gaan werken bij trainer Judy Harvey. In 2007 bood Carl Hester haar een baan aan als groom, waar ze nu als full time stalruiter werkzaam is.
3. In Londen 2012, waar ze bekend werd als ‘dat meisje op het dansende paard’, zette ze een nieuw Olympisch record. Ze won er team- en individueel goud.
4. Op de Olympisch Spelen reed ze een kür op de muziek van Land of Hope and Glory, The Great Escape, James Bond’s Live and Let Die en de klokken van de Big Ben.

BBC/Hoefslag

(Foto: Remco Veurink)

Dit is een extern bericht uit de rss-feed, lees het hele artikel bij : Hoefslag

Total
1
Shares
0 deel
0 deel
1 deel
0 Tweet
0 deel