Adelinde Cornelissen aan kop in Amsterdam

Share
  • 22 januari 2011 18:26

door: redactie, 22 januari 2011 18:26

AMSTERDAM – Adelinde Cornelissen heeft zaterdag bij Jumping Amsterdam de wereldbekerwedstrijd dressuur gewonnen. De van oorsprong Drentse amazone uit Nijkerk kwam met Jerich Parzival in de kür tot een score van (officieus) 81,475 procent. De tweede plaats was voor Isabell Werth met Warum Nicht. De Duitse eindigde op 80,475. Deelname aan de finale lijkt voor Cornelissen nu welhaast zeker.

Adelinde Cornelissen rijdt Parzival naar de zege in de RAI. ©Jacob Melissen

Cornelissen, Europees kampioene in de Grand Prix Special, had vrijdag ook al de Grand Prix in Amsterdam gewonnen. De Zweed Patrick Kittel werd met Watermill Scandic derde. Hans Peter Minderhoud eindigde met IPS Tango op de vijfde plaats. Minderhoud behoudt daarmee kans om zich ook voor de eindstrijd te plaatsen. Edward Gal, de titelverdediger, is al zeker van de wedstrijd in Leipzig. Wel is het paard waarmee hij vorig jaar won, de fameuze hengst Totilas, inmiddels overgegaan in Duitse handen.

Cornelissen geldt nu als een van de favorieten voor de eindzege. In 2009 liep Parzival in de RAI letterlijk de ring uit, waarna diskwalificatie volgde. Hoewel het dier zaterdag in dezelfde omgeving opnieuw wat onrustig was behield de amazone de controle. ,,Dat is een grote stap voorwaarts”, zei ze naderhand. ,,Parzival had wat last van stress, kennelijk overgehouden aan de commotie rond de prijsuitreiking een dag eerder. Gelukkig kon ik de schade nu beperkt houden.”

Na het debacle van 2009 bij Jumping werd getwijfeld aan de internationale kwaliteiten van Cornelissen en Parzival. Ten onrechte. Nog in hetzelfde jaar kwam de grote doorbraak. De combinatie werd Europees kampioen in de Grand Prix Special en maakte bij de betreffende wedstrijd in Engeland deel uit van de winnende Nederlandse equipe.

Inmiddels is Cornelissen wereldtop, al liepen de Wereldruiterspelen van 2010 uit op een debacle. Bij de landenwedstrijd beet Parzival in Kentucky op zijn tong. De bloeddruppels die volgden hadden uitsluiting tot gevolg. In haar emotie riep de amazone vervolgens de gouden medaille die ze nog wel kreeg te zullen weggooien. Dat heeft ze overigens nog steeds niet gedaan.

Cornelissen start nu nog in de WB-kwalificaties in Göteborg en Den Bosch. Verder gaat ze Parzival vooral rust gunnen. ,,Misschien nog een wedstrijd tussendoor, maar niet veel. Ik wil dat Parzival helemaal fit bij de finale in Leipzig verschijnt. Daar moet het weer gebeuren.”

Stegen.net | KNHS