Eerste paarden overgevlogen naar Amerika voor Wereldruiterspelen Tryon

Share
 • 4 september 2018 10:42

door: redactie, 4 september 2018 10:42

blokjeLuik | Stegen.net | KNHS
De eerste paarden die zullen deelnemen aan de Wereldruiterspelen in Tryon zijn per vliegtuig vertrokken naar de Verenigde Staten. Vanaf het vliegveld in Luik maakten de paarden die meedoen aan de Eventing en Reining als eersten de oversteek. De vlucht duurt bijna negen uur. In totaal vertrekken er vanaf Luik 23 vluchten.

Wereldruiterspelen Tryon. De paarden worden in een speciale box in het vliegtuig geschoven.

De paarden worden in een speciale box in het vliegtuig geschoven.
FEI | Dirk Caremans

In totaal worden 550 paarden ingevlogen om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen in Tryon (North-Carolina). Over land komen ook nog eens 270 paarden naar dit unieke evenement.

De enorme operatie van het luchttransport van de paarden wordt verzorgd door Peden Bloodstock samen met The Dutta Corp. Paarden vanuit zes continenten vliegen naar de luchthaven Greenville-Spartanburg in South-Carolina en naar Miami, Florida.

De paarden vliegen naar Amerika met 23 vluchten vanuit Luik (Belgiƫ) en Dubai (VAE). Vanuit Zuid-Amerika worden nog eens 11 vluchten uitgevoerd.
,,Het is het grootste commerciĆ«le luchttransport ooit die militaire precisie vraagt in de logistiekā€, vertelt de Belgische voorzitter van de FEI Ingmar de Vos. ,,De paarden zijn net als hun ruiters absolute topatleten die in topconditie moeten arriveren.ā€

De paarden na aankomst in Amerika.
FEI

Speciaal toestel
De paarden vliegen met een special uitgeruste Boeing 777. In de speciaal uitgevoerd ā€˜stallenā€™ ontbreekt het de paarden aan niets. De temperatuur in het vliegtuig bedraagt tussen de 14 en 17 graden.

Naast de paarden die in gewicht variƫren tussen de 450 (endurance) en 840 (grootste voltigepaarden) kilo, gaat er ook enorm veel bagage de plas over. Alleen al vanuit Europa gaat er 123.500 ton aan goederen mee. Die enorme hoeveelheid bestaat onder meer uit zadels, hoofdstellen, dekens, poetspullen, kruiwagens en ander stalmateriaal. Daarnaast ook 51 ton aan voer en 20 liter water per paard voor onderweg.

De vlucht vanuit Luik duurt voor de paarden 8 uur en 50 minuten. Direct na landing worden de paarden per vrachtwagen vervoerd over de laatste 82 kilometer naar hun tijdelijke onderkomen. Vanuit Belgiƫ vliegen paarden afkomstig uit: Bahrein, Belgiƫ, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italiƫ, Nederland, Oman, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland.

 • Vluchtschema Nederlandse paarden
  5 reiningpaarden: 2 <-> 16 september 2018, waarvan er twee al in USA waren.
  5 endurancepaarden: 2 <-> 16 september 2018
  4 dressuurpaarden: 4 <-> 17 september 2018
  5 eventingpaarden: 5 <-> 18 september 2018
  4 para-dressuurpaarden: 9 <-> 23 september 2018
  3 voltigepaarden: 10 <-> 24 & 11 – 26 september 2018
  5 springpaarden: 12 <-> 24 september 2018
  15 menpaarden: 14 <-> 25 september 2018

Daarnaast is voor de Nederlandse delegatie ongeveer 4.500 kg aan voer,10.000 kg hooi, 500 kg zadelkisten, zes dressuurkoetsen en marathonwagens en 5.000 kg aan overige benodigdheden per boot de oceaan over gegaan.