Wereldruiterspelen: goud voor Amerikaanse springruiters, Nederland vijfde

Wereldruiterspelen: goud voor Amerikaanse springruiters, Nederland vijfde

22 september 2018 06:58 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 2 minuten

Tryon | Stegen.net
De Amerikaanse springruiters hebben voor eigen publiek goud gewonnen in de landenwedstrijd van de Wereldruiterspelen. In een unieke barrage met de Zweden sloegen de Amerikanen toe. Nederland eindigde als vijfde.

De Amerikaanse springruiters pakten goud op de Wereldruiterspelen.
FEI | Martin Dokoupil

Het was voor de Amerikanen hun eerste titel op dit onderdeel van het WK paardensport en de zege was zwaar bevochten. Na het jachtparcours en nog twee zware omlopen gebeurde er iets unieks: de Amerikanen en de Zweden stonden exact gelijk.

En daarom volgde er een barrage, waarin voor elk land de vier ruiters nog eens keer in de baan moesten. Beide landen tikten een balk uit de lepels, maar de snellere tijd van de Amerikanen was beslissend.

McLain Ward Clinta Tryon

McLain Ward juicht nadat hij met Clinta het goud voor de VS veilig stelde.
FEI | Martin Dokoupil

Nederland, dat de titel verdedigde, sloot woensdag het eerste parcours af op de tweede plaats. Een dag later zakte het kwartet naar de vijfde plek, door in totaal 33 strafpunten, waarvan dertien aftrek. Op de laatste dag revancheerde Frank Schuttert zich met een foutloze omloop op Chianti’s Champion voor zijn ronde op donderdag die hij beëindigde met twaalf strafpunten.

Jur Vrieling zorgde vrijdag opnieuw voor het weg te strepen resultaat van de Nederlandse equipe. Hij liep met VDL Glasgow weer dertien strafpunten. De ruiter uit Holwierde begon sterk, maar kreeg serieuze problemen in de driesprong.

Jur Vrieling: het was gewoon niet goed gereden

,,Het was gewoon niet goed gereden”, zegt Jur Vrieling na zijn rit. ,,Ik kan Glasgow niets verwijten over de fout in de eerste lijn. We hadden bewust gekozen om zeven galopsprongen te rijden, maar ik kwam te groot en had brutaler moeten rijden. In de driesprong gaf ik te veel been op de triplebar, en daarna leek het net alsof hij dacht dat het op één galopsprong moest. Enorm balen!”

Harrie Smolders (op Don VHP Z) en Marc Houtzager (Sterrehof’s Calimero) kwamen in de tweede manche van de tweede ronde op vier strafpunten uit.

Geen medaille dus voor Oranje, maar Nederland plaatste zich met de vijfde plaats wel voor de olympische spelen in Tokio van 2020. In het individuele klassement staat Harrie Smolders 14e, Marc Houtzager 16e. De beste 25 uit het klassement gaan zondag van start in de finale om de individuele medailles.

 • Uitslag  WEG Tryon 2018 Landenwedstrijd
  GOUD USA – 20.59 na barrage 0/100.67
  ZILVER Zweden – 20.59 na barrage 0/102.73
  BRONS Duitsland – 22.09
  5. Nederland – 32.35
  Frank Schuttert (Ommen) – Chianti’s Champion, (4.65/12.00/0.00)
  Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof’s Calimero, (1.57/4.00/4.00)
  Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P., (1.89/(13.00)/(13.00)
  Harrie Smolders (Lage Mierde) – Don VHP Z N.O.P., (0.89/4.00/4.00)
 • Individuele klassement, tussenstand
  1. Simone Blum (GER) – DSP Alice, 2.47
  2. Max Kühner (AUT) – Chardonnay, 2.97
  3. Martin Fuchs (SUI) – Clooney, 4.68
  14. Harrie Smolders (Lage Mierde) – Don VHP Z N.O.P., 8.89
  16. Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof’s Calimero, 9.57
  55. Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P., 27.89
  62. Frank Schuttert (Ommen) – Chianti’s Champion, 16.65