Op pad met je paard: alles over trailers, auto’s en rijbewijzen

Share
  • 11 juli 2019 17:22

door: redactie, 11 juli 2019 17:22

🔴 Den Haag
Op avontuur met je paard, wie geniet hier nou niet van? Of je nou heerlijk recreatief buiten gaat rijden en de mooiste natuur opzoekt of elk weekend trouw op wedstrijd gaat; je wilt veilig de weg op. Het kiezen van een paardentrailer om je geliefde dier in te zetten is een belangrijk besluit. Je wil je paard zo veilig mogelijk van A naar B vervoeren. Maar de auto die je voor de trailer zet is minstens nog belangrijker.

De keuze voor de juiste auto voor jouw trailer is onmisbaar om veilig de weg op te gaan. Normaliter is een nieuwe auto uitkiezen al best een zoektocht. Moet je er een trailer achter kunnen hangen, dan stel je andere eisen. Hierbij wat praktische tips.

Rijbewijs

Beschik je niet over een BE-rijbewijs? Dan moet je uitgaan van de volgende situatie met je rijbewijs B:

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen. 
auto met paardentrailer
Rijden met een paardentrailer vraagt extra vaardigheden van de bestuurder. Een BE-rijbewijs wordt dan ook aanbevolen en is meestal ook verplicht.
📸 Steven Stegen

Los van de technische wetgeving is het altijd verstandig om een BE-rijbewijs te halen als je met een trailer wilt rijden. Je weet dan namelijk alle ‘ins en outs’ van het rijden met een paardentrailer. Heb je een BE-rijbewijs? Dan is je grootste zorg dat de totaalcombinatie niet boven de 3.500 kilogram uitkomt.

Trailer

Zorg dat je het lege gewicht van je trailer kent. Een 1-paards-trailer heeft natuurlijk een ander gewicht dan een 2- of zelfs 3-paards-trailer. Daarnaast zorg je natuurlijk dat je het gewicht van je paard kent. Mocht je dit niet weten, er zijn diverse mobiele weegschalen in de omloopt die bij jou op stal kunnen komen. Tel het gewicht van het paard en de trailer bij elkaar op en je weet wat jouw nieuwe auto moet kunnen trekken. En of je dit vermogen mag trekken met jouw rijbewijs.

Over het algemeen genomen weegt een een Shetlander of Welsh pony tussen de 250 en 300 kg, gemiddelde paarden tussen de 400 en 700 kg en Shires en grote Belgische trekpaarden tussen de 700 en 1000 kg.

Type auto’s

Er zijn diverse type auto’s in de meest uiteenlopende prijscategorieĂ«n te vinden, maar je zult merken dat je al snel uitkomt op een SUV. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Audi Q7, BMW X5, Dodge Nitro of bijvoorbeeld een wat meer low-budget-variant: Kia Sorento of Ford Explorer.

Als je liever niet in een grote (en zware) SUV rijdt, vallen de Audi A6, Volkswagen Phaeton of een Volvo V90 ook in de categorie van auto’s die een bijzonder groot trekvermogen hebben.

Tot slot is ook de kogeldruk een belangrijk element. Je wilt primair op zoek gaan naar auto’s met een kogeldruk van rond de 100 kg. De kogeldruk is de druk van de trailer op de trekhaak en zorgt ervoor dat de trailer stabiel achter je auto hangt.

Denk bij de keuze voor een auto die een trailer moet trekken ook aan de laadruimte van de auto zelf. Gaan er ook nog veel extra spullen mee als je op pad gaat? Hou rekening met de maximale kogeldruk van je trekhaak en de brandstof waarop de wagen rijdt. Ga je voor een diesel, dan mag je bepaalde milieuzones niet in.

Heb je dan denk je jouw droomauto gevonden? Controleer deze dan eens op de bekendere paardenfora’s, vraag mensen daar naar hun ervaring. Hetzelfde kun je doen op caravanfora, deze mensen hebben weliswaar geen verstand van paarden, maar van laadvermogen des te meer.

Er zijn veel zaken om aan te denken alvorens je veilig de weg op kunt met je nieuw aangeschafte auto. Heb je dan eindelijk je keuze gemaakt en weet je zeker dat je over wilt gaan tot aankoop van jouw nieuwe droomauto, dan kun je de auto kopen en de auto overschrijven op jouw naam.