KNHS geeft geen toestemming voor zonnebril voor paarden

  • 3 mei 2023 16:08
door: redactie, 3 mei 2023 16:08

📌 ERMELO – De KNHS staat niet toe dat deelnemers aan een wedstrijd hun paard mogen voorzien van een zonnebril. Petra van Wijngaarden uit Drouwen en Leontine van Ewijk uit Schijf hadden de hippische sportbond om een uitspraak gevraagd.

De beide amazones merkten dat sommige van hun paarden ongewenst gedrag gingen vertonen als ze geconfronteerd werden met fel zonlicht. Ze ontdekten dat de problemen verdwenen als het betreffende paard een zonnebril draagt. De amazones schreven er over op Facebook en RTV Drenthe maakte er een TV-item over.

Klik hier voor de reportage van RTV Drenthe

Woensdag zaten Van Wijngaarden en Van Ewijk bij de KNHS in Ermelo om te vragen of dispensatie mogelijk is voor het dragen van een zonnebril door een paard. Maar de dames kregen nul op het request.

De KNHS zegt: ,,De belangrijkste pijlers bij het ontwikkelen van sportbeleid, waar alle voorstellen dus altijd aan getoetst worden zijn paardenwelzijn, veiligheid en fairplay. Bij het ontwikkelen van beleid en dus ook bij beslissingen over het wel of niet toestaan van bepaalde hulpmiddelen zoals UV-bril, zijn deze pijlers leidend. Eén van de grondbeginselen en randvoorwaarden voor het beoefenen van wedstrijdsport met paarden is dat de paarden “fit to compete” zijn.”

De bond vervolgt: ,,Bij de geschiktheid gaat het niet alleen om de natuurlijke aanleg voor bijvoorbeeld een discipline (bijvoorbeeld dressuur of springen), maar ook dat het paard hiertoe fysiek instaat is zonder hulpmiddelen. Een hulpmiddel mag nooit symptoombestrijding zijn van een uiting waar mogelijk een ander onderliggend lijden aan ten grondslag ligt.” Conclusie: de zonnebril bij paarden is niet toegestaan.

📝 bronnen: Stegen.net | RTV Drenthe | KNHS
📸 RTV Drenthe | Karin Mulder