Nicolas Touzaint wint Military Boekelo, Janneke Boonzaaijer Nederlands kampioen

Share
  • 8 oktober 2023 20:22

door: redactie, 8 oktober 2023 20:22
Boekelo
stegen.net | persbericht

In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van Military Boekelo-Enschede zondag niet meer uit handen. Janneke Boonzaaijer prolongeerde de Nederlandse titel.

Nicolas Touzaint bleef met zijn tienjarige ruin Diabolo Menthe (v. Scareface de Mars) ijzig kalm als laatste ruiter in het afsluitende springconcours.

Vlak voor hem hadden de Belgische Lara de Liedekerke met de dertienjarige ruin Ducati d’Arville en de Engelse nummer een van de wereldranglijst Rosalind Canter met de tienjarige bruine ruin MHS Seventeen (v. Callahan) samen de leiding genomen met 28,6 strafpunt. De Vlaamse reed exact de ideale tijd van tien minuten en zes seconden in de crosscountry en werd op basis daarvan met de tweede plaats beloond.

Nicolas Touzaint plaatste zich via zijn zege in Boekelo met een tweede paard voor de Spelen in Parijs en heeft over een jaar dus keuze uit luxe. Met zijn eerste troef Absolute Gold kwalificeerde hij zich al eerder. ,,Het was geweldig om na zoveel jaren weer te mogen winnen in een van de mooiste wedstrijden die er is.”

Boonzaaijer Nederlands kampioen

Janneke Boonzaaijer prolongeerde haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m Special de Muze) passeerde ze op de slotdag alsnog Merel Blom-Hulsman met de veertien jaar oude vosruin Vesuve d’Aveyron (v. Jaguar Mail). De derde plaats was voor Sanne de Jong met de Global Faerlie Flashy.

De huldiging van de top drie van het nationaal kampioenschap met achter vanaf links Merel Blom-Hulsman, Janneke Boonzaaijer en Sanne de Jong.
© Ashley Claus

Janneke Boonzaaijer was uiteraard in haar nopjes met haar tweede nationale titel op rij. “Het kon alle kanten nog op. Van de eerste drie moest ik als eerste springen. Ik weet dat ik een goed springpaard heb en ik dus wel kon proberen de druk op Merel en Sanne op te voeren. Dat viel goed uit. Ik had een beetje tijdfouten, maar verder ging het geweldig.”

Als ze echter derde zou zijn gebleven in het NK en Nederland daarmee aan eenzelfde klassering in de landenwedstrijd had kunnen helpen, had ze daarmee prima kunnen leven. ,,Dat zou een mooie kers op de taart zijn geweest. Maar toen dat er niet meer inzat, wilde ik natuurlijk wel graag kampioen worden. We gunnen elkaar alle drie het beste, hebben veel respect voor elkaar en hebben ook samen gestreden om Parijs te halen.”

Ambities genoeg

Ambities heeft de dochter van Gert Boonzaaijer, in 2003 winnaar van de Nederlandse titel in Boekelo, meer dan genoeg. ,,Ik wil echt heel goed en met meerdere paarden een van de beste ruiters van de wereld worden en een vaste waarde zijn voor het team.” En met de blik vooruit op de Olympische Spelen van 2024: ,,Als alle toppaarden er ready voor zijn, kunnen we wel eens onverwachts uit de hoek kunnen komen. Maar we moeten meteen ook al verder kijken naar Los Angeles in 2028 en moeten doorbouwen met de teamsport en een nog bredere basis leggen om constant bij een EK en WK te zijn.”