Bas Moerings scoort in tweede kwalificatie Indoor Groningen

Share
  • 6 januari 2024 11:30

door: Fred Lubbers, 6 januari 2024 11:30
Groningen
stegen.net | persbericht

Met een prachtige en vooral ook snelle rit gaf Bas Moerings (Roosendaal) vrijdagavond alle concurrenten het nakijken. Hij won bij Indoor Groningen de tweede kwalificatie over hindernissen van 1.45.

Hoewel er nog zeven belagers achter hem in de ring kwamen, bleef de snelle tijd van Moerings, 27.28 seconden, overeind. Daarmee gaf de ruiter met zijn negenjarige merrie-schimmel Kivinia zijn visitekaartje af voor de Grote Prijs Rabobank die zaterdagavond op het programma staat. 

De 23-jarige Mel Thijssen (Sevenum) deed nog een verwoede poging sneller te zijn, maar zij strandde op ruim één tiende van een seconde: 27.40 seconden.

Internationaal parcoursbouwer Louis Koninckx had met zijn team voor het basisparcours een selectieve proef neergezet, dat door deelnemers binnen 58 seconden afgelegd moest worden. Dat het een pittige opgave was voor velen, mocht ook wel, want het was tevens de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs. Van de 52 combinaties wisten negen door te dringen tot de beslissende barrage.

Publieksfavoriet Jur Vrieling (Holwierde) strandde in zijn eerste optreden met één springfout en een seconde wegens tijdsoverschrijding. Ook Albert Zoer (Echten) greep naast de beslissende ronde, net als Leon Thijssen (Sevenum) en Wout-Jan van der Schans (Nijkerk).

Van de negen barragedeelnemers mocht Robert Vos (Wierden) het spits afbijten, maar op de voorlaatste hindernis ging er een balk af. In de tweede rit mocht Bas Moerings zijn best doen en hij ging niet zo snel van start, zodat hij tussen hindernis twee en drie een korte wending kon maken. Daar won hij tijd en ook richting laatste lijn draaide hij kort en dat leverde hem een tijd van 27.28 seconden op.

Ommenaar Hendrik-Jan Schuttert deed als derde een poging de winst te grijpen, maar ook zijn paard, Indekann HK, wierp een balk af. Amanda Slagter, die in haar eigen stad een thuiswedstrijd reed, kwam voor het enthousiaste publiek wel foutloos uit de ring, maar haar tijd 28.72 was onvoldoende om Moerings van de eerste plek te stoten.

Hobbyruiter

Dat gelukte ook de enige niet-prof in het gezelschap, Weite Oldenziel uit Grolloo, niet. Met de prachtige schimmel Ofichem’s Finn kwam Oldenziel zonder fouten tot 29.04, genoeg voor de vierde plaats. ,,Niet gek voor een hobbyruiter toch?”, lachte de man uit Grolloo tevreden bij de huldiging.

De Duitse Stephi de Boer, snelste in het basisparcours, kwam ook niet aan de tijd van Moerings en hetzelfde gold voor de foutloze Kevin Jochems die zesde werd.

Moerings was na afloop blij. ,,Dit paard is een echte winnaar, het heeft mij al heel veel mooie momenten gebracht. Als zevenjarige kwam ze in de WK finale in Lanaken met slechts één foutje, ik ben tweede geworden in het NK voor zevenjarigen”, aldus Moerings, die het paard zelf heeft gefokt. ,,Het heeft een heel mooi plekje in ons hart en misschien is het later mooi voor de fokkerij. Maar eerst komt zaterdag de Grote Prijs en daarin hoop ik ook goed te presteren.”

De eerste winnaar van de voorlaatste dag werd vrijdagochtend Dennis van den Brink. Hij zegevierde in de Steelhead Stables Prijs, een tabel A wedstrijd direct op tijd over 1.20 m. Met Jignipes Eickenrode, een negenjarige KWPN ruin, nazaat van de bekende hengst VDL Zirocco Blue, reed Van den Brink (Nijkerkerveen) foutloos als 24ste van de totaal 72 starters. 

Later op de vrijdag wist Marriët Smit-Hoekstra (Mildam) de Alu Noord Prijs te pakken. De tabel A rubriek over 1.30 m. met barrage reed Smit in de beslissende fase met For Chacco Tn in een tijd van 29.01 sec. Ook de tweede plaats ging naar een Nederlandse combinatie, Pim Mulder met Incredible Z. zijn tijd was net iets langzamer dan die van Smit-Hoekstra: 30.12 seconden.

Uitslagen en startlijsten: klik hier


Stegen.net deelt vanaf nu ook berichten via WhatsApp. Je bent dan nog sneller op de hoogte van updates. 

‎Volg het kanaal paardennieuws op WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029VaET5QM0rGiO43XoEf2y

Volg ons via Telegram: https://t.me/paardennieuws