Nederlandse dressuurtitel voor Ellen Bontje

Share
  • 3 juni 2002 18:34

door: redactie, 3 juni 2002 18:34

NIJMEGEN | STEGEN.NET | GPD
Geen enkele ruiter was de titel van Nederlands kampioen dressuur zondagmiddag meer gegund dan Ellen Bontje. De 43-jarige amazone uit het Duitse Dreieich kreeg van het publiek in Park Brakkestein in Nijmegen een staande ovatie nadat ze met Gestion Silvano N een topscore van 82.01 procent had bereikt. Waarop de amazone, vorig jaar nog tweede, prompt haar waterlanders liet lopen.

,,In 1987 en 1988 ben ik ook Nederlands kampioen geweest, maar beide keren was dat evenement niet zo dik bezet”, verklaarde Bontje haar tranen. ,,Nu was er wel veel concurrentie en natuurlijk speelt ook mee dat Silvano zestien is en dat we geen tien jaar meer te gaan hebben samen. Na dit seizoen kijk ik met de eigenaren hoe we verder gaan. Ik wil op tijd ophouden, maar zolang Silvano zo fit blijft, rijd ik liever een paar wedstrijden minder, zodat hij langer mee kan.”

Voor het eerst in jaren was het NK dressuur weer een spannende strijd. Jarenlang domi- neerde Anky van Grunsven het kampioenschap met Gestion Bonfire. Na diens pensioen nam Gonnelien Rothenberger-Gordijn met Jonggor’s Weyden tijdens een slecht bezet NK de natio- nale titel over (2001). Dit jaar was de complete top aanwezig en was er ook geen duidelijke favoriet.

Voorsprong
Na de winst in de Grand Prix van vrijdag en de Grand Prix Special op zaterdag had Bontje een voorsprong van drie procent op Coby van Baalen, die met de hengst Ferro een buitengewoon succesvolle rentree maakte. Sinds de Olympische Spelen van Sydney 2000 kwam Ferro vanwege een peesblessure niet meer in actie. ,,Dit NK geeft ontzettend veel vertrouwen.”

Haar score van 80.22 procent in de kür op muziek was voor Van Baalen niet genoeg om Bontje te verslaan. En dat terwijl Bontje een bloedhekel heeft aan de kür. ,,Ja klopt. Ik oefen de kür ook nooit. Volgens mij heb ik bij het EK van vorig jaar voor het laatst deze kür gereden. Ik wil het paard niet extra belasten door tig keer te oefenen. Je rijdt die kür toch nooit helemaal goed.”

Net als vorig jaar werd Anky van Grunsven derde, naar eigen zeggen het hoogst haalbare met ‘invalskracht’ Gestion Idool. ,,Eigenlijk had ik Gestion TCN Partout mee willen nemen, maar die verstapte zich dinsdag bij de training. Alhoewel hij donderdag weer fit was, durfde ik toch geen risico te nemen en heb ik Idool meegenomen. Tamelijk onvoorbereid.”

Van Grunsven kwalificeerde zich ook met Krack C voor de kür op muziek, maar mocht maar met één paard uitkomen. ,,Ik heb Krack gespaard. Hij loopt pas een maand Grand Prix. Idool is stabieler. Ik heb tijd zat met Krack.”

Zo had iedere ruiter zijn eigen reden om er opgelucht en vrolijk bij te lopen na afloop van het NK. Tineke Bartels solliciteerde nadrukkelijk naar een plaats in de Nederlandse equipe voor het WK in september in Jerez de la Frontera door met haar hengst Broere Jazz plaats vier in de wacht te slepen. Bartels presenteerde haar nieuwe kürmuziek en kreeg daarvoor een acht van de jury.

Selectie
Over de gevolgen van het NK voor de WK-selectie werd in Nijmegen weinig duidelijk. Bondscoach Jürgen Koschel, vrijdag en zaterdag wel aanwezig, bleef ziek thuis. Zijn ‘woordvoerder’ Ad Wagemakers, topsportmanager van de KNHS, hield zich op de vlakte. ,,Op 11 augustus is het volgende zichtmoment.” De WK-selectie wordt samengesteld uit het zogeheten kader: Van Baalen, Bontje, Sonja Gademann, Van Grunsven, Rothenberger en Arjen Teeuwissen.