Nederlandse dressuurtitel voor Gonnelien Rothenberger

Nederlandse dressuurtitel voor Gonnelien Rothenberger

10 juni 2001 18:54 Uit

Door redactie
 
Deel dit bericht
Leestijd: 2 minuten

Nijmegen | STEGEN.NET

Voor het eerst sinds lange tijd stond bij de Nederlandse titelstrijd dressuur niet vooraf de winnaar vast. Gonnelien Rothenberger was met Weyden na de driedaagse op het Nijmeegse park Brakkenstein de beste in al de drie onderdelen.

Het was de eerste titel voor de 33-jarige Nederlandse, sinds jaren wonend in Duitsland. Van Grunsven, in de laatste elf jaar tien keer kampioen, werd met Idool derde. Ze was daarmee zeer tevreden. Vooraf was weinig bekend over de krachtverhoudingen. Door de MKZ-crisis werd nauwelijks gereden.

Toptijden (winnen van Duitsland) lijken op korte termijn niet in het verschiet te liggen voor de vaderlandse dressuurequipe. Bonfire is met pensioen (het officiele afscheid komt nog), Ferro (Van Baalen) en Goliath (Teeuwissen) zijn nog niet geheel fit en komen vrijwel zeker niet in aanmerking voor de Europese titelstrijd, in augustus in het Duitse Verden. ,,Dat is wel wat veel van het goede”, zei de Duitse bondscoach, Koschel.

Van de zilveren formatie van de Olympische Spelen van Sydney was op Brakkenstein dit weekeinde slechts een combinatie over, Ellen Bontje met Silvano. Het duo werd tweede. Na twee sterke proeven viel ze op de slotdag bij de kur op muziek wat tegen. ,,Jammer voor al die toeschouwers”, vond ze zelf. ,,Silvano vergiste zich twee keer. Tja, een paard is ook maar een mens.”

Favoriet
Rothenberger won en daar zat natuurlijk een speciaal tintje aan. De 33-jarige amazone viel vorig jaar net buiten de boot voor de later zo succesvolle equipe van Sydney. In Verden zal ze Nederland dit seizoen mogelijk aanvoeren.

Rothenberger was vooraf een van de favorieten. ,,Weyden is een paard dat natuurlijk al veel heeft gezien”, sprak de winnares naderhand. In Atlanta 1996 liep het dier met Gonneliens man Sven Rothenberger naar brons (individueel) en zilver (met de Duitse ploeg). ,,Met name bij de kur op muziek heb ik geprofiteerd van zijn routine”, zei de amazone eerlijk.

Gonnelien Rothenberger zei ,,dolgelukkig” te zijn met de titel. Mede omdat haar loopbaan wegens de geboorte van drie kinderen nogal eens werd onderbroken, betekende het een van haar grooste successen tot nu toe. ,,Vooraf had ik nergens op gerekend. Anky was natuurlijk een van de tegenstanders. Weliswaar met een ander paard, maar met haar weet je het nooit.”

Rothenberger vormt de komende week met Van Grunsven, Bartels en Koot de Nederlandse ploeg voor Aken. Op CHampions Gelderland, waar ook het EK voor springruiters op het programma staat, rijden Rothenberger, Gademann, Van Grunsven en Bontje de landenwedstrijd. Daarna maakt bondscoach Koschel de selectie voor de Europese titelstrijd bekend.