Albert Zoer en Okidoki zesde in Grote Prijs Rotterdam

Share
  • 25 juni 2007 23:08

door: redactie, 25 juni 2007 23:08

Laura Kraut heeft zondagmiddag in het Kralingse Bos de Grote Prijs van de Haven van Rotterdam gewonnen. De Amerikaanse amazone was met Anthem de beste van tien barragekandidaten. Albert Zoer werd met Okidoki zesde en was daarmee de hoogst geklasseerde Nederlander.

Het was voor de eerste keer sinds 1999 dat in Rotterdam een vrouw de hoofdprijs greep. Destijds ging de hoogste eer naar Krauts landgenote Beezie Madden, die nu met de in Nederland gefokte Authentic door één springfout afviel voor de finale. Nederlands succes was er voor de laatste keer in 2004, voor Gert-Jan Bruggink met Joël. De laatste Nederlander die voor hem won was Jos Lansink, in 1988 met Felix. De wereldkampioen, al enig tijd startend voor België, werd deze keer derde. Naast Kraut moest hij ook de Duitser Ludger Beerbaum nog voor zich dulden.

Het paard van winnares Kraut is op leeftijd, 16 jaar. Ze kocht het dier acht jaar geleden van een Nederlander, Emile Hendrix, de huidige technisch directeur van het CHIO. „Het vertrouwen tussen mij en Anthem is groot”, zei ze. „Toch verraste de zege me enigszins, gezien de kwaliteit van de concurrenten. Maar we zijn er voor gegaan en dat heeft tot dit resultaat geleid.”

Twee Nederlanders wisten zich op het stevige parcours van Rob Jansen te plaatsen voor de extra rondgang. De ander was Marc Houtzager, eerder al door bondscoach Rob Ehrens aangewezen voor het CHIO van Aken. In de finale speelde hij met de tiende plek geen vooraanstaande rol meer.

Tevredenheid was er in het Nederlandse kamp over de zesde plaats van Albert Zoer. De ruiter uit Echten heeft in Okidoki een absolute wereldtopper onder het zadel. Door een koliek was het paard enige tijd van het strijdtoneel. Het liep goed af en in overleg met bondscoach Rob Ehrens werd gewerkt aan de comeback. ,,We doen dat in alle rust”, zei Ehrens zondag. ,,Ik ben heel blij met waar Okidoki nu staat.” Dat is Zoer ook. In het Kralingse Bos liep het paard het derde buitenconcours van dit seizoen. Bij de Super League in Sankt Gallen, twee weken geleden, maakte de combinatie deel uit van de winnende nationale equipe.

Juiste beslissing

Toch liet Ehrens Zoer en Okidoki buiten de selectie voor de landenwedstrijd van Rotterdam, afgelopen vrijdag. ,,Dat was de juiste beslissing”, vond Zoer. ,,Eigenlijk had ik zelf Rob al willen bellen. Het is goed zo. Steeds meer krijgen we het juiste gevoel terug.” Ehrens, de coach die Oranje vorig jaar naar het goud op het WK in Aken begeleidde, doet het niet voor de populariteitsprijs. ,,Af en toe moeten de ruiters even slikken”, zegt Ehrens. ,,Maar ze weten dat ik niet iemand passeer om hem even een hak te zetten. Mijn filosofie is nu eenmaal dat een combinatie de tijd nodig heeft om er te komen. Ik kijkt naar de lange termijn.”

Ben Schröder bijvoorbeeld brak recentelijk door met Rupert. ,,Maar als ik die combinatie nu naar Aken stuur doe ik iets niet goed”, zegt Ehrens. Met lukraak-management van mijn kant kan het heel snel zijn gebeurd met een combinatie. Af en toe moet iemand daarom even een teleurstelling verwerken. Maar het is beter zo.”

Misschien dat Ehrens daarom wel een wijziging aanbrengt in zijn equipe voor Aken, waar over anderhalve week. ‘s Werelds grootste wedstrijd van het seizoen wordt gehouden. Blauwendraad’s O’Brien van Angelique Hoorn, de nationale kampioene, oogt wat vermoeid. ,,Kort na een wedstrijd neem ik daarover geen beslissing”, zegt Ehrens. ,,De emotie mag niet de overhand krijgen. Ik denk er de volgende dag even over na. Dan maak ik een weloverwogen keuze.

Grote Prijs Haven van Rotterdam, 1,60 m, met barrage:
1. Kraut (VSt) Anthem 0-39,85, 2. Ludger Beerbaum (Dui) Enorm 0-40,17, 3. Lansink (Bel) Al Kaheel Spender S 0-41,47, 4. Baryard-Johnsson (Zwe) Butterfly Flip 0-42,34, 5. Ellen Whitaker (GBr) Locarno 0-42,54, 6. Zoer (Ned) Okidoki 0-42,68, 10. Houtzager/Opium VS 4-46,27, zonder barrage: 11. Smolders/Exquis Oliver Q 1-85,71.