Edward Gal rijzende ster met Moorlands Totilas

Edward Gal rijzende ster met Moorlands Totilas

15 maart 2009 19:59 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 4 minuten
go Jacob Melissen

ERMELO – De Nederlandse dressuursport heeft een nieuwe runner up. Edward Gal is met de zwarte negenjarige Moorlands Totilas (v. Gribaldi) de rijzende ster. De ruiter uit Harskamp won tijdens de KNHS-titelstrijd met overmacht de zware tour met zijn paard ‘Toto’. Emmelie Scholtens won met overmacht de ZZ-Zwaar met de hengst Uphill (v. Oscar).

Edward Gal heeft in 'Toto' een nieuwe crack.

Edward Gal heeft in 'Toto' een nieuwe crack.

Voor jurylid Jan Peeters was het tijdens de ritten van Gal en Totilas echt genieten geblazen en hij was niet de enige. ,,Dit roept herinneringen op aan de beginjaren van Bonfire en Salinero. Wat mogen we blij zijn dat we in Nederland zulke geweldige paarden hebben”, jubelde Peeters.

Edward Gal won afgetekend met zijn nieuwe troef. In de pirouettes en in de piaffe maakte Totilas zoveel indruk dat hij met tienen werd beloond. ,,In het begin van de proef was Totilas iets hectisch, maar je zag die spanning vrijwel ogenblikkelijk wegvloeien. Dat is een teken van kwaliteit bij ruiter en paard”, aldus Peeters.

Vier maanden geleden, tijdens zijn eerste wedstrijd in Hengelo, kreeg de winnende combinatie nog een waardering van 74% voor de Kür. In dit KNHS kampioenschap werd hun prestatie beloond met ruim 80%, een stijging van zes procent. ,,Natuurlijk is de verleiding aanwezig om met dit paard naar Indoor Brabant te gaan, maar ik kan die verleiding weerstaan. We blijven rustig doortrainen en af en toe een kleine wedstrijd meepakken om de bevestiging te zoeken. Maar ik wil niets forceren. Rustig dit fantastische talent laten rijpen”, aldus een gelukkige Edward Gal.

Het zilver in dit kampioenschap ging naar Jeannette Haazen met Nartan. In de Kür was er iets meer ontspanning dan in de eerste wedstrijd, waarbij de amazone in staat is om haar paard technisch zeer bekwaam door de oefeningen te rijden. Kirsten Beckers (‘s-Gravendeel) legde met Broere Jazz beslag op het brons. De KWPN hengst, die dankzij zijn kinderen een enorm stempel drukt op de dressuursport, zie je zijn leeftijd van 18 jaren nog steeds niet aan.

In het KNHS indoorkampioenschap Lichte Tour ging de strijd tussen twee combinaties. De ene is Richele ter Haak uit den Ilp met Lest Best V en de andere is Sarah van Fessem uit Noordijk met Hyperion’s Tanirma. Twee hele goede paarden, die beide zeer goed door de amazones worden voorgesteld. Maar uiteindelijk won de combinatie die gedurende de drie wedstrijden de meeste risico’s nam en dat was de 26-jarige Ter Haak.

ZZ-Zwaar

In alle drie wedstrijden die meetelden voor het KNHS indoorkampioenschap ZZ-Zwaar ging de zege naar Emmelie Scholtens uit Winschoten met de bij het KWPN goedgekeurde dekhengst Uphill (v. Oscar). Deze hengst is een zeer kwaliteitsvol paard, met drie hele fijne gangen, die een zeer constante proef liep. Emmelie Scholtens wist de jury steeds weer een mooi harmonieus beeld voor te toveren. Misschien dat af en toe de aanleuning soms even iets smakelijker mag. Vooral in de appuyementen naar rechts toonde Uphill over veel souplesse te beschikken. ,,Het ging in alle drie de wedstrijden heel gemakkelijk en Uphill deed alles met een grote mate van vanzelfsprekendheid. We hebben gedurende deze drie wedstrijden nergens een onvoldoende gescoord, daarmee een sterke basis leggend onder dit kampioenschap”, aldus Emmelie, die vorig jaar de KNHS titel veroverde in de klasse ZZ-Licht.

De tweede plaats in het kampioenschap was weggelegd voor Michelle van Lanen uit Uden met de zeer ervaren Incredible. Dit is een combinatie die over zeer veel uitstraling beschikt, alleen was er in het begin van de Kür sprake van een lichte spanning. Thamar Zweistra (Schore) legde met Hexagon’s Update beslag op het brons.

Een goede prestatie werd ook geleverd door Paulien Alberts uit Emmen, die met Lord Potter als eerste reserve op het laatste moment aan dit kampioenschap deel mocht nemen. De Drentse amazone drong door tot de finale op zondag en beëindigde deze titelstrijd op een zevende plaats.

ZZ-Licht

In het KNHS indoorkampioenschap in de klasse ZZ-Licht was het kampioenschap eigenlijk al beslist in de wedstrijden op vrijdag en zaterdag. Angela Krooswijk uit Prinsenbeek had in die twee wedstrijden met BMC Roman Nature geroutineerd afstand genomen van de concurrentie. ,,Ik ging als favoriet van start in dit kampioenschap. Dat legde best een beetje druk op mijn schouders, maar op de één of de andere wijze kan ik goed met de druk omgaan. Roman Nature is natuurlijk een zeer ervaren paard, maar het blijft een hengst en dan moet je echt kunnen rijden om dat in de ring goed te managen”, vertelde Angela.

NHP | KNHS

Uitslag ZZ-Licht:

1. Angela Krooswijk (Prinsenbeek) – BMC Roman Nature – 70.28
2. Tommie Visser (Vijfhuizen) – GP People’s Santodomingo – 68.22
3. Geert-Jan Raateland (‘s-Gravenzande) – Daddy Cool – 65.61

Uitslag ZZ-Zwaar:

1. Emmelie Scholtens (Winschoten) – Uphill – 69.27
2. Michelle van Lanen (Uden) – Incredible – 67.67
3. Thamar Zweistra (Schore) – Hexagon’s Update – 65.71

Uitslag Lichte Tour:

1. Richelle ter Haak (Den Ilp) – Lest Best V – 71.03
2. Sarah van Fessem (Noordijk) – Hyperion’s Tanirma – 68.31
3. Seth Boschman (Bergharen) – Twister RVL – 67.45

Uitslag Zware Tour:

1. Edward Gal (Harskamp) – Moorlands Totilas – 80.36
2. Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) – Nartan – 73.09
3. Kirsten Beckers (‘s-Gravendeel) – Broere Jazz – 70.37

Deel dit bericht