Ongebruikelijke uitslag voor Anky en Salinero

Share
  • 21 maart 2009 19:19

door: redactie, 21 maart 2009 19:19

DEN BOSCH – Een ongekende uitslag zaterdag voor Anky van Grunsven en haar toppaard Salinero: de Brabantse combinatie werd in de k√ľr, meetellend voor de wereldbeker, ‘slechts’ derde. Adelinde Cornelissen uit Beilen verraste daarentegen. Zij werd met Parzival tweede, achter de winnares Isabell Werth met Satchmo.

Anky van Grunsven werd 'slechts' derde. ©Jacob Melissen

Anky van Grunsven werd 'slechts' derde. ©Jacob Melissen

Verklaringen voor de wat tegenvallende prestatie van Van Grunsven waren er wel. De Brabantse zette haar toppaard Salinero deze week pas voor het eerst sinds de Olympische Spelen van vorig jaar augustus in bij een wedstrijd. Donderdag won ze desondanks wel de Grand Prix in Den Bosch.

Voor Cornelissen – bij de Spelen nog reserve achter Van Grunsven, Imke Schellekens-Bartels en Hans Peter Minderhoud – was het de eerste keer dat ze de combinatie Van Grunsven/Salinero voorbleef. Eerder won Cornelissen in Stockholm, Londen en Mechelen, maar dat was in de periode dat Van Grunsven haar beste paard rust gaf. ,,Het is heel mooi dat ik nu met alle concurrentie erbij ook zo hoog eindig”, zei Cornelissen. ,,Het bewijst dat we op de goede weg zijn. Al was ik nu eigenlijk vooral bezig met mijn eigen k√ľr, die ik voor de eerste keer op deze muziek reed. Dat is heel mooi gegaan, op enkele kleine foutjes na. Vooral dat stemt nu tot tevredenheid.”

Het was de eerste keer sinds 1995 (met Bonfire) dat Van Grunsven Indoor Brabant wel reed, maar niet won. Om uiteenlopende redenen kwam ze in de jaargangen van 2001, 2002, 2003 en 2007 niet in actie tijdens de finale in de Brabanthallen. In totaal zegevierde Van Grunsven tot nu toe tien keer in wat ze ook wel haar thuiswedstrijd noemt.

,,Verklaarbaar”, noemde ze haar optreden van zaterdag. ,,Het is een logisch gevolg van het gebrek aan ritme wat we hebben. Met Salinero ben ik er ongeveer een half jaar uitgeweest. Dat leidt tot de fouten die we vandaag hebben gemaakt.” Pijn deed de nederlaag daarom niet. Van Grunsven: ,,Er is maar √©√©n manier om nooit meer te verliezen en dat is stoppen. Daar ben ik nog niet aan toe. Als ik maximaal had gereden en derde was geworden zou het me zorgen baren. Er zijn echter simpele verklaringen.”

NHP | ANP

Uitslag k√ľr:

1. Isabell Werth (Dui) Satchmo 84,150
2. Adelinde Cornelissen (Ned) Parzival 82,500
3. Anky van Grunsven (Ned) IPS Salinero 82,450
4. Monica Theodorescu (Dui) Whisper 79,400
5. Hans Peter Minderhoud (Ned) Exquis Nadine 79,000