Totilas betovert publiek op NK dressuur

  • 6 juni 2009 19:00
door: redactie, 6 juni 2009 19:00
go Jacob Melissen

DE STEEG – Was het een tango, was het een paso doble? Edward Gal, gestoken in zijn haute couture rijjas, Moorland’s Totilas gestoken in smetteloos zwart. Een eindeloze dans voor twee, waarin harmonie, balans en ritme zich door bijna niets lieten verstoren. Anky van Grunsven zag haar achterstand in het Nederlands kampioenschap op dit duo groter worden en alleen een totale off day van Gal en zijn partner kan haar zondag nog de veertiende Nederlandse titel bezorgen.

Edward Gal met de nieuwe superster Moorlands Totilas.

Edward Gal met de nieuwe superster Moorlands Totilas.

Het stadion op het landgoed Middachten zat gezellig vol. Iedereen was gespannen wat het antwoord zou zijn op de frontale aanval van Van Grunsven op de leidende positie van Gal. Van Grunsven reed met IPS Salinero een uitnemende rit. Salinero stond stil zoals het hoort en daarna ging Anky vol in de aanval.

De score van Anky van Grunsven en IPS Salinero bedroeg 76.500%. Dat leek hoog en Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) kwam daar met Hunter Douglas Sunrise dan ook niet overheen. Schellekens bleef steken op een percentage van 74.792% en daarmee moest de combinatie die hier in De Steeg toch met een indrukwekkende come back bezig is ook haar tweede plek in de tussenstand prijsgeven en genoegen nemen met een derde plaats.

En toen kwam Moorlands Totilas. De zwarte hengst begon met een uitgestrekte draf zoals het volgens Bartjens hoort. Het swingde, het kwam door zijn lichaam, de spieren van neus via nek, hals, schoft, rug, lendenen, kroep en dan naar de hak spanden zich en ontspanden zich in een perfect ritme en dat wist de combinatie de gehele proef door vast te houden.

Met de hoed in de hand maakten Gal en Moorlands Totilas hun ereronde in stap langs het publiek. 80.417% was de waardering van de jury voor deze uitnemende rit en daarmee bouwde Gal zijn voorsprong uit tot zeven en een half procent. ,,Toch knap van die KWPN ‘veulenboeker’ en die man in die stofjas”, zei een toeschouwer die te sprakeloos was geworden voor woorden van de rit die zo goed als zeker nog nooit door een negenjarig paard is behaald in de eerste Grand Prix van zijn leven. Een nieuwe kampioen is in De Steeg ontwaakt.

NHP | KNHS