Yvonne van Dijk wint Masters op CH Eext

Yvonne van Dijk wint Masters op CH Eext

1 juni 2009 19:42 Uit

Door Steven Stegen
 
Leestijd: 3 minuten
Yvonne van Dijk op weg naar de zege. ©Roos Meertens

Yvonne van Dijk op weg naar de zege. ©Roos Meertens

EEXT – Yvonne van Dijk heeft op Pinkstermaandag de Masters gewonnen tijdens de 80e editie van het CH Eext. De Masters was één van de hoogtepunten van het goed bezochte en zonovergoten evenement. De 21-jarige Van Dijk verdiende 500 euro met haar overwinning in het zadel van Urlando (Indoctro x Democraat).

De Masters stond open voor de beste deelnemers uit de eerdere Z- en ZZ-parcoursen. De rubriek is een soort van afvalrace over maximaal vier barrages, waarbij de overblijvende deelnemers steeds een hindernis mogen laten verhogen. Lange tijd ging het gelijk op, maar in de vierde barrage kwam dan toch de beslissing. Yvonne van Dijk bleef ook in deze laatste omloop foutloos met Urlando, terwijl haar enige overgebleven concurrent, Hester Klompmaker, nu toch een foutje maakte.

,,Het was behoorlijk pittig”, zei Van Dijk over het door Wietze van der Velde gebouwde parcours. ,,Sommige hindernissen stonden nu wel op 1.50. Maar voor Urlando is dat geen probleem.” Van Dijk heeft al de nodige wedstrijdervaring opgedaan met de Indoctro-nakomeling. ,,Hij heeft op het WK gelopen voor jonge springpaarden in Lanaken en ook zijn we al Gronings kampioen geweest. Ik hoop nu dat we ook aan internationale wedstrijden kunnen meedoen.” Van Dijk hoopt volgende maand deel te nemen aan het internationale CH van Jan Broek in Veeningen.

De talentvolle amazone beoefent de paardensport puur als hobby. Ze werkt bij de provincie Groningen en traint daarnaast een aantal paarden. Les krijgt ze van Ronnie Dalenoord. ,,Die was er nu ook bij. Hij verkent samen met mij het parcours. Dat is heel fijn, want dan kun je samen doorspreken hoe je ’t parcours het beste kunt rijden.” Van Dijk woont nu nog in Annen, maar ze is druk met haar vriend aan het klussen aan hun nieuwe stekje in Veendam. ,,De paarden komen daar aan huis te staan, dus daar heb ik heel veel zin in!”

Loes Corsel won met Ramazotti de kür op muziek. ©Steven Stegen

Loes Corsel won met Ramazotti de kür op muziek. ©Steven Stegen

Dressuur

De 80e editie van het CH Eext bood ook een omvangrijk dressuurprogramma. Eén van de hoogtepunten was de kür op muziek, die op het fraaie hoofdterrein werd beslist. Drents kampioene Loes Corsel eiste daarin de overwinning op met Ramazotti. De combinatie uit Coevorden won ook vorig weekend al dit onderdeel in de eigen woonplaats. Corsel scoorde als enige boven de 70 procent en hield daarmee Janien de Lange met Patser achter zich.

Ook topamazone Adelinde Cornelissen was in Eext van de partij. Ze startte onder andere met haar nieuwe troef Vivace de Jeu in de ZZ-Licht. Dat leverde de amazone uit Beilen twee keer de tweede plaats op. Bovendien won Cornelissen, die haar nationale titel niet kan verdedigen met Parzival, een proef met Ulyssa. In de ZZ-Zwaar waren er regionale successen voor Wilmer Lanning uit Gieten en Ina Beuving uit Holsloot. Beiden pakten in de twee verreden proeven een tweede plaats.

Tuigpaarden

Lambertus Huckriede won de ereklasse met GSM Rintje. ©Roos Meertens

Lambertus Huckriede won de ereklasse met GSM Rintje. ©Roos Meertens

Natuurlijk was er op het jubilerende CH Eext traditioneel veel aandacht voor tuigpaarden. Deze keer waren de rubrieken extra goed bezet, want door de overeenkomst met het CH De Wijk had Eext deze keer de hoogste categorie in huis.

Lambertus Huckriede was erg succesvol. De rijder uit Usselo won de ereklasse met GSM Rintje. Ook won Huckriede de eerste groep van de grote limiet met Unaniem. Dat was een dubbeltje op z’n kant, want de arbiter bracht de beslissing. Derk Jan Mekkes moest daardoor genoegen nemen met de tweede plaats met Wizkid’s Gonda, waarmee hij onlangs nog won op het prestigieuze concours in Hamburg.

NHP