Dressuurploeg Young Riders haalt goud

Share
  • 6 augustus 2009 16:13

door: redactie, 6 augustus 2009 16:13

ERMELO – Het Nederlandse team Young Riders heeft donderdag goud behaald in de landenwedstrijd dressuur tijdens het EK in Ermelo. Marrigje van Baalen en Lotje Sloots maakten het karwei op de slotdag koelbloedig af, nadat Diederik van Silfhout en Marjolein Cho Chia Yuen woensdag al de basis hadden gelegd.

De Young Riders wonnen met overmacht van Duitsland en het als derde geëindigde Deense team. Voor Oranje was het de derde gouden plak op rij. De grapjes waren niet van de lucht toen Lotje Schoots uit Abcoude als laatste starter voor Nederland de ring in ging. Ze hoefde met Torricelli eigenlijk al niet meer te rijden om het teamgoud voor Nederland zeker te stellen.

Maar routinier Schoots ging er ontspannen en zelfverzekerd volledig voor. Ze besliste ook nog het individuele klassement in haar voordeel. Met de in Heiloo in Noord-Holland geboren Florestan-zoon Torricelli, die ze al vanaf zijn tweede jaar in haar bezit heeft, won ze de landenproef (73,316%).

Het Nederlandse team scoorde 215.737% en wist zich meer dan 7% los te maken van eeuwige concurrent Duitsland. Schoots verwees met haar winnende proef meteen de beste Duitse en leider van het klassement tot dan toe, Fabienne LĂĽtkemeier met d’Agostino, naar de tweede plaats.

Groot aandeel

De Lunterse trainer Alex van Silfhout had een groot aandeel in het teamgoud voor Nederland. Naast Lotje Schoots traint hij ook zijn eigen zoon Diederik van Silfhout. Van Silfhout junior zette gisteren het eerste resultaat neer voor Nederland met Davidoff en werd daar individueel zevende mee (69,158%). Dat was uiteindelijk de minste klassering van het Nederlandse kwartet. Anky van Grunsven coachte haar leerlinge Marjolein Cho Chia Yuen met Cho’s Pepper naar een individueel vierde plaats (70.842%). Marrigje van Baalen, die getraind wordt door Coby van Baalen, bewaarde haar beste proef ooit voor dit EK en reed BMC Don Cardinale naar de derde plaats.

NHP | KNHS

Uitslag

1. Nederland 215,737 (Van Silfhout/Davidoff (69,158%); Cho Chia Yuen/Cho’s Pepper 70,842%; Van Baalen/BMC Don Cardinale 71,579%; Schoots/Torricelli 73,316%)
2. Duitsland 208,368%
3.Denemarken 204,263%
4.Zweden 200,00%
5.België 197,790%