Goud voor Young Riders bij EK De Wolden

  • 12 juli 2019 21:05
door: Steven Stegen, 12 juli 2019 21:05

🔴 Veeningen
De Nederlandse Young Riders hebben bij het EK De Wolden goud behaald in de landenwedstrijd. De equipe zette vier foutloze ritten neer en hield België op zilver en Duitsland op brons.

Nederland stond na de eerste omloop van donderdag nog op een voorlopige derde plaats, achter Duitsland en de Belgen. In de beslissende ronde reden de Nederlanders vrijdagavond zeer sterk. 

De gouden ploeg Young Riders bij de huldiging.
📸 Steven Stegen

Bas Moerings (Roosendaal) zette als eerste Nederlander de toon met een prachtige foutloze rit met Fosther. Na hem reed ook de tweede Nederlandse deelnemer, Veronique Morsink, foutloos, maar de amazone uit De Lutte kreeg met Entrepreneur wel een tijdfout. Haar ene strafpunt was het uiteindelijk het wegstreepresultaat.

Lars Kersten uit het Limburgse Egchel maakte het karwei vervolgens af. Hij stuurde H-Cassino ook foutloos rond en daarmee was de gouden plak voor Oranje al zeker, hoewel de laatste ruiter nog moest starten.

Rowen van de Sheen (Hoevelaken) reed met Q.Verdi als laatste voor Nederland en ook hij bleef foutloos. Nederland kwam uit op een totaal van 10,93 strafpunten.

Spannend was het nog wel in de strijd om zilver en brons. De Duitsers voegden in hun tweede ronde vijf strafpunten toe aan hun totaal van 8,19, een totaal van 13,19.  Daarmee legden de Duitsers de druk bij de Belgen. De laatste Zuiderbuur, Gilles Thomas, moest foutloos blijven voor het zilver. En dat lukte.

Blijdschap groot

De blijdschap in het Nederlandse kamp was groot. ,,Het is inmiddels tien jaar geleden dat Nederland goud haalde in de landenwedstrijd Young Riders tijdens een EK. Dat was destijds ook in eigen land. Ik zou haast zeggen: laten we elk EK in eigen land houden, dan komt het altijd goed”, grapte Maarten van der Heijden van de KNHS.

Bondscoach Luc Steeghs: ,,Dit is een resultaat waar je in eigen land, voor eigen publiek op hoopt. De jeugd heeft het super gedaan en de omstandigheden waren ook optimaal”, zo complimenteerde Steeghs de organisatie van het CH De Wolden.

Junioren

Bij de Junioren was er minder reden tot juichen. De Nederlandse equipe kwam niet verder dan de teleurstellende negende plaats. ,,Dat hoort nu eenmaal bij de sport. Je hebt dalen, nog eens dalen en dan een piek”, zei bondscoach Luc Steeghs.

Spanje goud Junioren
De Spaanse Junioren wonnen goud in de landenwedstrijd op het EK De Wolden.
📸 Steven Stegen

Oranje kwam uit op een totaal van 37,74 strafpunten. Mel Thijssen had na een foutloze eerste ronde met Cartolana nu geen geluk en hoorde drie balken vallen, waarmee zij het weg te strepen resultaat leverde. Elike Morsink (Dakina II) en Beau Schuttelaar (Illinois Z) kregen beiden acht strafpunten in de tweede omloop. Elize van de Mheen en Ferdinand herstelden zich na de 12 strafpunten van vrijdag en liepen nu één strafpunt op voor tijdsoverschrijding.

Het goud was bij de Junioren voor het Spaanse team met 14,24 strafpunten. Duitsland werd tweede en het brons was voor Ierland met 18 strafpunten.