Nederlandse Young Riders winnen landenwedstrijd dutch youngster festival

  • 3 juni 2016 09:48

door: redactie, 3 juni 2016 09:48

WIERDEN | STEGEN.NET | WENDY SCHOLTEN

Het heeft jaren geduurd, maar donderdagavond klonk dan toch het Wilhelmus na afloop van de landenwedstrijd in Wierden tijdens het dutch youngster festival. Na de zilveren positie van de junioren, wonnen de Young Riders met overtuiging goud.

Bondscoach Luc Steeghs kon zijn geluk niet op. ,,Eindelijk. De aanhouder wint”, aldus Steeghs, die met het sterkst mogelijke team naar Wierden wilde komen, maar de helft van het team door omstandigheden moest wisselen. Dat ze toch wonnen, geeft aan hoe sterk de groep met Young Riders in Nederland is.

dutch youngster festival. Het winnende team Young Riders en bondscoach Luc Steeghs. foto: Wendy Scholten

Het winnende team Young Riders en bondscoach Luc Steeghs.
FOTO: WENDY SCHOLTEN

Net als in de landenwedstrijd voor junioren was ook nu de toegestane tijd nauwelijks te halen. Alleen Yentl Beart en Boy-Adrian van Gelderen voor België slaagden daarin in de eerste ronde. Nederland zette drie rondes met één tijdfout neer, waardoor de omloop van Demi van Grunsven met twaalf strafpunten weggestreept kon worden en het oranje team aan de leiding ging.

Tweede manche
In de tweede manche over het 1.45m parcours werd niet één nulronde genoteerd. Sanne Thijssen kreeg een ongebruikelijke fout op de brede triple met Con Quidam BB, die normaal altijd zoveel rek heeft. Kritisch ondanks de zege kijkt ze erop terug: ,,Ik had meer been moeten geven in de afzet toen ik daar iets dicht kwam. Maar een galopsprong minder naar de triple kon niet omdat daarna een korte vijf galopsprongen volgden naar de planken steil. Dat ik opnieuw een tijdfout had verbaasde me, want ik reed echt door. Het stond zo krap die tijd!”

Demi van Grunsven herpakte zich voortreffelijk met twee tijdfouten op Tinka’s Hope. Niels Knape, invaller van Lisa Nooren, reed ook zeer overtuigend met Suarez met enkel tijdfouten. Terwijl de teller bij grootste concurrent België opliep, was Nederland al na drie ruiters winnaar. Kevin Jochems met Zanzibar hoefde niet meer van start. België werd tweede. Noorwegen en Engeland deelden de derde plaats.

Junioren tweede
Bij de junioren pakte Nederland de tweede plaats. Lars Kuster, die zijn debuut in de landenwedstrijd maakte en Veronique Morsink waren de sterren van het team, aangevuld met constante prestaties van Ralph Slaats en de debuterende Groningse Amber Meijer.

Duitsland won soeverein. De spanning was al snel uit de landenwedstrijd toen de derde ruiter van Duitsland gereden had en de oosterburen de zege bezorgde. Nederland was na drie ruiters ook al zeker van zilver, waardoor Amber Meijer zonder druk kon rondrijden.