archief
contact
+31 6 53239630

Dierenarts roept op tot alertheid rond schimmelziekte

KLIJNDIJK – Paniek is nergens voor nodig. Wel is het raadzaam om paarden die veel in de wei lopen extra in de gaten te houden. Dat zegt dierenarts Bert van Ittersum in een reactie op de dode paarden in Groningen. De dieren bezweken aan een onbekend schimmel dat in het gras voorkomt.

Dit fenomeen is overigens niet nieuw. Waarschijnlijk gaat het om atypische myopathie, een niet besmettelijke spierziekte, die ontstaat nadat er problemen ontstaan bij de vetverbranding. Dieren die dit krijgen gaan snel in conditie achteruit en overlijden in 80 tot 90 procent van de gevallen na enkele dagen.

Ook Arts en Dier in Klijndijk heeft de afgelopen tijd een patiënt behandeld. ,,Door een hele intensieve begeleiding bij de eigenaar thuis hebben we dat paard kunnen redden”, zegt Bert van Ittersum. Hij raadt eigenaren aan om extra op hun dieren te letten. ,,Zodra je ziet dat de conditie slechter wordt en dat het dier sloom wordt is het raadzaam om de dierenarts te bellen.” De dierenarts gaat niet zo ver dat hij eigenaren adviseert om hun dieren binnen te houden. Hooi bijvoeren is wel een aanbeveling.

De schimmel die de ellende veroorzaakt gedijt vooral in de late herfst op natte weilanden. Zodra het begint te vriezen is de grootste dreiging voorbij. Sluitende verklaringen voor de schimmelziekte zijn er nog niet.

Stegen.net

Total
6
Shares
0 deel
0 deel
6 deel
0 Tweet
0 deel