Rhinopneumonie op paardenbedrijf in regio Zwolle

Share
  • 21 december 2014 11:57

door: redactie, 21 december 2014 11:57

blokjeZWOLLE | STEGEN.NET | SRP
Op een locatie in de omgeving van Zwolle is rhinopneumonie vastgesteld. De locatie is direct op slot gegaan, zo meldt de Sectorraad Paarden.

Het gaat hier om EHV1, de variant van rhinopneumonie die zich uit middels verkoudheidsverschijnselen, abortus en in dit geval ook bij een paard neurologische verschijnselen heeft veroorzaakt.

Op een locatie in de omgeving van Zwolle is rhinopneumonie vastgesteld.

Op een locatie in de omgeving van Zwolle is rhinopneumonie vastgesteld.
ARCHIEFFOTO STEGEN.NET

Tot nu toe is bij Ă©Ă©n paard op dit adres als eerste symptoom koorts opgetreden en zijn vervolgens neurologische verschijnselen (problemen met lopen en evenwicht) zichtbaar geworden.

Ziekte is bevestigd
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft na laboratoriumonderzoek bevestigd dat het gaat om EHV1. Dit onderzoek heeft direct plaatsgevonden nadat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar waren.

Op deze locatie staan een beperkt aantal paarden, zij verlaten de stal de komende vier weken niet en worden door de eigenaar en behandelend dierenarts nauwlettend in de gaten gehouden. De paarden van deze stal zijn de laatste weken zeer beperkt met andere paarden in contact geweest. Hierdoor is er een verminderd en controleerbaar verspreidingsrisico.

U kunt uw paarden zelf controleren door tweemaal daags de temperatuur op te nemen. Bij verdenking van rhinopneumonie is het verstandig om direct de dierenarts te raadplegen.

Meer achtergrond over rhinopneumonie vind je op de site van de SRP