archief
contact
+31 6 53239630

Totilas wint in Aken: een wereldwonder op vier benen

AKEN – Een wereldwonder op vier benen. Zo mag je de zwarte hengst Moorlands Totilas toch wel omschrijven. Zeker na de kür van wereldklasse op het CHIO van Aken. Met ruiter Edward Gal sleepte Totilas opnieuw een wereldrecord in de wacht: 90,964%. En alsof dat nog niet genoeg zout in de Duitse wond was: Adelinde Cornelissen stuurde Parzival naar de tweede plaats en Imke Schellekens werd met een prachtige kür derde met Sunrise.

Edward Gal in Aken met Totilas.
Edward Gal op weg naar de kürwinst in Aken.

De beste Duitse in het Mekka van de paardensport kwam pas op plaats vier: Isabell Werth met Satchmo. Terwijl een bomvol stadion juichte voor Totilas en de rest van Oranje kon Werth het niet nalaten om haar frustratie te uiten. ,,De sport is enorm gegroeid, maar dat geldt niet voor de jury’s. Hoe kunnen ze Gal zo ver boven de rest zetten? Een verschil van 12 procent. Zo veel slechter waren wij echt niet”, mokte Werth tegen Duitse journalisten.

Zo chagarijnig als Werth was, zo opgetogen was Edward Gal. En terecht. Bij het betreden van de baan door Totilas leek het wel alsof er een wereldberoemde popster z’n entree maakte. En daarna kon je een speld horen vallen. Ademloos volgde het publiek de passen van Totilas, die elke keer weer raak zijn. Een piaffe die zuiver op de plaats is, appuyementen die niet ruimer kunnen, een uitgestrekte draf waarbij je bijna flauw valt, wat valt er nog meer over te zeggen? Moorlands Totilas en Edward Gal waren in één woord weergaloos! ,,Het is en blijft geweldig om zo’n paard te mogen rijden. Maar de druk wordt wel steeds groter. Er wordt verwacht dat je alsmaar beter wordt.”

Adelinde Cornelissen reed met Jerich Parzival een imponerende Special en eindigde in de kür als tweede. In de piaffe en in de passage toonde de Jazz-zoon al zijn kwaliteiten. Er zat schwung in haar rit en de takt en de regelmaat bleven optimaal. Nergens maakte het duo een fout, steeds was er de optimale controle en bevlogenheid bij paard en amazone om een topprestatie neer te zetten.

Imke Schellekens-Bartels was na haar rit duidelijk meer tevreden over haar prestatie dan over haar rit in de Grand Prix. ,,Ik heb nu meer risico genomen, met als resultaat een paar fouten, maar daar maal ik niet om. Zo moesten we vanuit de stap aanpiafferen en toen sprong ze niet snel genoeg aan, en op het moment ik er eenmaal in zat kwam ze er niet meer uit. Daarnaast hadden we twee minuscule foutjes in de eners en galoppeerde ze even aan in de uitgestrekte draf. Ik ben in deze wedstrijd het risico aangegaan dat ik in de Grand Prix heb ontlopen. Misschien was die Grand Prix een beetje een truttig proefje en de Special is een proef geworden die veel beter bij een dynamische jonge vrouw als ik ben past.”

Stegen.net | DPA | KNHS

Total
0
Shares
gerelateerde berichten
Total
0
Share