Minder aanvoer op 810e Zuidlaardermarkt

Share
  • 19 oktober 2010 14:24

door: Steven Stegen, 19 oktober 2010 14:24

ZUIDLAREN – De aanvoer van paarden en pony’s op de Zuidlaardermarkt was dinsdag lager dan vooraf gedacht. Op de 810e editie van Europa’s grootste paardenmarkt werden 1793 paarden en pony’s en 10 ezels aangevoerd. Dat waren ruim 500 dieren minder dan vorig jaar.

Op de 810e Zuidlaardermarkt werden minder dieren aangevoerd. ©Albert Slotboom

Vooraf leek het er nog op dat de Zuidlaardermarkt de opgaande lijn van de afgelopen jaren zou kunnen vasthouden. ,,Sinds vorig jaar werken we met gereserveerde balies en daarop hebben dit jaar 64 handelaren ingetekend, waarbij we de verwachting hadden dat ze zo’n 1800 dieren zouden meebrengen. En als je dan nog de andere aanbieders erbij neemt, die met een aantal dieren komen, dan verwacht je een toename. Maar door het slechte weer in de nacht zijn waarschijnlijk toch mensen weggebleven”, aldus marktmeester Jaap Mellema.

De publiek belangstelling was opnieuw groot, maar volgens burgemeester Frank van Zuijlen kwam de stroom publiek wel later dan anders op gang. De AID en dierenartsen toonden zich tevreden over de afwikkeling van de markt. ,,We hebben geen problemen geconstateerd met betrekking tot het dierenwelzijn”, aldus een woordvoerder.

Hoewel er dus minder aanbod was werd er toch druk gehandeld. Vooral vanuit Duitsland, Frankrijk en Denemarken was er belangstelling om dieren aan te kopen. ,,Maar de prijzen staan duidelijk onder druk”, vertelde handelaar Willem Roelfsema uit Zuidlaren. ,,Pony’s zijn weinig waard en komen ook veel minder op de markt. En jonge rijpaarden kosten soms nog niet de helft van wat ze vorig jaar opleverden.”

Stegen.net