Meer publiek en meer aanvoer van paarden op 816e Zuidlaardermarkt

Share
  • 18 oktober 2016 19:10

door: redactie, 18 oktober 2016 19:10

Zuidlaren | STEGEN.NET

Meer mensen en meer paarden. Dat was kort gezegd het beeld op de 816e Zuidlaardermarkt. Er was dit jaar extra aandacht voor het welzijn van de dieren. De paarden en pony’s stonden dit jaar verder van de kermis.

De nieuwe locatie voor de paardenhandel sloeg niet bij iedereen aan. Sommige handelaren vonden het allemaal te krap. Ook was de ruimte met hekken afgeschermd. De organisatie wil meer grip op de dieren die op de markt komen.

Meer aanvoer
De aanvoer kende dit jaar een lichte groei. Op de persconferentie werd bekend dat er 1265 dieren zijn aangevoerd, waaronder 12 ezels. In 2015 waren dat er 1134. De handel werd aangemerkt als vlot, tegen goede prijzen.

Het aantal bezoekers leek ook flik groter dan vorig jaar, maar exacte cijfers worden pas later bekend. De gemeente zette dit jaar een nieuwe techniek in, waarbij de bezoekersaantallen in kaart worden gebracht op basis van de aanwezigheid van mobiele telefoons.

Een opmerkelijk verhaal was dat van de de drie maanden oude Shetlander Binky, die werd aangekocht door een groepje dronken jongens. Ze betaalden er 40 euro voor, maar na een tijdje begonnen ze zich toch af te vragen wat ze met het dier aanmoesten. Gelukkig kwam alles goed en heeft de jonge Shet een nieuw tehuis gevonden.

Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo zei tegen RTV Drenthe behoorlijk tevreden te zijn over de stappen die zijn gezet richting meer paardenwelzijn. ,,Niet alles is goed gegaan. De paarden hebben meer ruimte gekregen, maar de mensen minder en daar moeten we aan werken”, aldus Thijsen. ,,We willen de markt nog honderden jaren organiseren.”