Rodrigo Pessoa meest ervaren finalist op WEG

Share
  • 9 oktober 2010 09:43

door: redactie, 9 oktober 2010 09:43

LEXINGTON – De vier finalisten bij de springruiters tijdens de Wereldruiterspelen zijn bekend. Het wordt een echte mondiale finale met paardenwissel. De Canadees Eric Lamaze, de Belg Philip Lejeune, de Braziliaan Rodrigo Pessoa en de Saudi-Arabische Abdullah Al Sharbatly zullen in vier spannende ritten, waarin ze eerst het parcours op hun eigen paard gaan afleggen en daarna elkaars paarden over hetzelfde parcours gaan rijden, gaan uitmaken wie zich de komende vier jaar wereldkampioen mag noemen.

Rodrigo Pessoa staat met HH Rebozo in de finale. ©FEI/Kit Houghton

Daarbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor de paarden, waarvan er twee – Hickstead van Lamaze en Seldana di Campalto van Sharbatly – door leden van het KWPN zijn gefokt. Hickstead, waarmee Lamaze in Hong Kong individueel Olympisch kampioen werd, is gefokt door B. van Schijndel te Maren Kessel en Seldana di Campalto werd gefokt door A.B. van der Wal in het Friese Boijl.

HH Rebozo van Pessoa is in Mexico gefokt en is een zoon van Tlaloc la Silla. De moeder van HH Rebozo is de merrie Renata la Silla, die als Anja in Nederland werd geboren, en niet alleen zelf een indrukwekkende carrière als springpaard achter de rug heeft, maar ook reeds vijf internationaal springende paarden heeft voortgebracht.

Rodrigo Pessoa heeft als enige van het viertal dat zich voor deze finale heeft geplaatst ervaring met het rijden van een paardenwissel. In 1998 sloot Pessoa in Rome de wereldkampioenschappen winnend af. De opvallendste ruiter in dit kwartet is de uit Saudi-Arabië afkomstige ruiter Abdullah Al Sharbatly, die pas zes weken geleden de beschikking kreeg over Sendana di Campalto, die tot dan toe werd uitgebracht door de Italiaan Natale Chiaudani.

Sharbatly nam als voorbereiding op dit WK deel aan slechts twee wedstrijden, in Gijon en Madrid, waarbij het opvallend is dat deze combinatie tijdens dit WK tegen geen enkel strafpunt aanliep. ,,Ik ben gewend veel paarden te rijden en kan mij gemakkelijk aan de verschillende paarden aanpassen. Ik hoop en denk dan ook dat ik morgen voor een verrassing zou kunnen zorgen”, aldus de 28-jarige Al Sharbatly. 

Stegen.net

Finalisten voor de paardenwissel:

1. Eric Lamaze (Can) – Hickstead – 3.39
2. Philippe Lejeune (Bel) – Vigo d’Arsouilles – 4.11
3. Rodrigo Pessoa (Bra) – HH Rebozo – 6.80
4. Abdullah Al Sharbatly (KSA) – Seldana di Campalto – 7.07