Goud voor Eric Lamaze met Hickstead

Share
  • 21 augustus 2008 13:39

door: redactie, 21 augustus 2008 13:39

HONG KONG – Eric Lamaze heeft zojuist met Hickstead (Hamlet x Ekstein) de individuele gouden medaille gewonnen bij de finale van het springen. De 40-jarige Canadees moest het in de barrage opnemen tegen de Zweed Rolf Goran Bengtsson met Ninja. Die maakte in de barrage als eerste rijder een fout, waarna Lamaze de klus koelbloedig afmaakte.

Eric Lamaze op weg naar Olympisch goud.

Eric Lamaze op weg naar Olympisch goud. 📸 FEI

Marc Houtzager en Angelique Hoorn streden in de andere barrage om brons, maar moesten toezien hoe die medaille naar de Amerikaanse Beezie Madden ging. Daarmee werden de drie beschikbare medailles allen gewonnen door KWPN’ers!

Houtzager en Hoorn bereikten beiden de barrage om de bronzen medaille. In de twee rondes die donderdag gereden werden, behaalden ze allebei vier strafpunten. Omdat er slechts twee ruiters foutloos waren, waren er zeven ruiters die om het brons gingen strijden. In deze strijd maakten Hoorn en Houtzager twee fouten. Houtzager was iets sneller dan Hoorn en eindigde dus Ă©Ă©n plek hoger en werd achtste.

De loopbaan van Eric Lamaze is niet alledaags. In 1996 kon hij niet deelnemen aan de Olympische spelen in Atlanta, omdat hij was betrapt op het gebruik van cocaine. In eerste instantie kreeg hij een schorsing van vier jaar aan de rijbroek, maar die werd later omgezet in zeven maanden. Toch neemt hij niet deel aan de spelen in Sydney, omdat het Canadese Olympische comité hem niet wil afvaardigen. Maar in 2008 is het dan toch raak voor de ruiter uit Schomberg Ontario. En hoe! Lamaze won al zilver met het Canadese team en dus individueel goud.

Schijtfout

Angelique Hoorn kwam balend de piste uit na de tweede ronde. ,,Wat een schijtfout. De paal werd bijna niet aangeraakt. Ik dacht dat we er foutloos overheen zouden springen. Echt, als ik er nu weer naar toe zou moeten rijden, zou ik dat net zo doen als ik nu gedaan heb. Wat sprong dit beestje geweldig. En wat is het balen dat je zo een medaille verspeelt. Je zit er zo dichtbij, alles liep perfect en alles ging zoal gepland, en dan dit”, aldus Hoorn.

Marc Houtzager over zijn tweede manche parcours: ,,Ik had het van te voren niet durven en kunnen dromen. Wat sprong Opium geweldig. De fout was een echte pechfout op de uitsprong van de dubbel, maar aan de andere kant bleken er maar twee dubbele nullers te zijn en dan heb ik niets te klagen”, aldus Houtzager.

Bondscoach Rob Ehrens was een tevreden mens. ,,Ik vind dat de drie Nederlandse ruiters super hebben gepresteerd. Het waren selectieve parcoursen, die ons super sport hebben opgeleverd. Met twee Nederlanders op de achtste en negende plek en Gerco op de gedeelde tiende plaats mogen we best tevreden zijn. Ook al omdat we met het team mogelijk van een met Duitsland gedeelde vijfde naar de vierde plaats in de landenwedstrijd opklimmen.”

Uitslag individueel

1. Eric Lamaze (CAN) Hickstead (KWPN Hamlet x Ekstein) 0-38,39
2. Rolf Goran Bengtsson (SWE) Ninja (KWPN Guidam x Lys de Darmen) 4-38,39
3. Beezie Madden (USA) Authentic (KWPN Guidam x Katell xx) 0-35,25,
4. Meredith Michaels-Beerbaum (GER) Shutterfly 0-35,37
5. Rodrigo Pessoa (BRA) Rufus 0-37,04
8. Marc Houtzager (NED) Opium VS 8-36,77
9. Angelique Hoorn (NED) Blauwendraad’s O’Brien 8-36,89
16. Gerco Schröder (NED) Eurocommerce Monaco 16.