Merries vooraan bij Diamant van Onstwedde

Share
  • 26 juni 2011 18:42

door: redactie, 26 juni 2011 18:42
ONSTWEDDE | STEGEN.NET
Een wisselend beeld. Daarvan spraken de juryleden tijdens de tweede editie van de Diamant van Onstwedde, een wedstrijd voor vier- en vijfjarige dressuurpaarden. De talentenjacht werd zaterdagavond onder slechte weersomstandigheden verreden, maar de bodem hield zich goed.

Klaas Iwema en Floor Vos, die de zieke Loes Corsel verving, beoordeelden de dressuurbeloften. Ze toonden zich kritisch over de manier waarop een groot aantal paarden werd voorgesteld.

Cindy Stooker op de beste vierjarige: Celeste (v. Laurentio). ©Roland Hitze

Bij de 4-jarigen mochten de bruine merrie Charda SVN (Sandreo x Dutchboy, fokker Dhr Venema Vriescheloo) van eigenaar en amazone Willemien Vries en Celeste (Laurentio x Zuidhorn, fokker Arjan Smits Onstwedde) van de combinatie Hans Dollen/Lukien Kruiter Onstwedde en gereden door Cindy Stooker over worden gereden door Floor Vos en ze gaf duidelijk de voorkeur aan de bruine merrie Celeste. ,,Een paard met veel lossigheid, een fijne mond en een hele goede stap”, aldus Floor Vos.

,,Enige bemerking was dat het paard iets meer front mocht maken en iets meer van de hand af kon worden gereden. Verder een heel compleet paard.” De merrie ontving dan ook een 9 van de jury en dat bracht het totaal op 63 pnt. Charda SVN volgde als tweede, een paard met een mooi front en voorbeen, maar miste nog de kracht en afdruk van het achterbeen. Het paard scoorde voor ‘t overrijden een 7.5 en kwam op een totaal van 59, 5pnt.

Vijfjarigen
De 5-jarigen vormden een zeer wisselende groep met veel niveauverschil. Het werd een zeer spannende strijd want drie paarden verdienden 58 pnt in de voorronde. Helaas kreeg publiekslieveling Burberry Brit (Welt hit x Cabochon) eig/ruiter Bronno Bloem 56 pnt en zo miste de kampioen vierjarigen van vorig jaar net de finale. De jury vond het paard wat boven het tempo voorgesteld en vond het type wat te statig. Ook ontbrak het ruggebruik soms.

Als eerste werd de vos merrie Belana (Sydney x Houston, fokker Sytse van Dellen, eig Marije Heuvel) getest door Floor Vos en ze kwam er met een zeer goed gevoel van af. De merrie bleef lopen, ondanks dat ze een veulen bij de voet heeft en vooral de galop en lossigheid scoorden erg hoog. Daarna was het de beurt een de springen gefokte vos ruin Bentley ( Karandasj x Ahorn, eig dhr v.d Werf, fokker fam Hummel Oude Pekela). Onder Janneke Brouwer liet dit paard nette gangen zien waarbij toch het bloed en snelheid van het achterbeen wat ontbrak, dit was ook het gevoel van de jury die ook een bemerking had op de aanleuning.

Daarna volgde Boaz, een bruine compacte ruin met een mooi silhouet (Don Romantic x Houston). Het paard toonde onder eig/ amazone Martha Olthuis een constante verrichting, waarbij het front en fijne aanleuning opvielen, maar net de gewenste lengte in het lijf miste.

Floor Vos vond dit een zeer fijn te rijden paard met een goed draf en galop maar miste soms de losheid en tact in de stap. Ze bloonde dit paard met een 8.5 en gaf zeer duidelijk de voorkeur aan Belana, die een 9.5 scoorde en die hiermee duidelijk de winnaar werd. Bentley eindigde op een nette derde plaats met een 7.

Ook de fokkers werden beloond door de VHV, maar helaas waren alleen de fokkers van de vierjarige aanwezig. Door het groeiend animo voor deze wedstrijden komt er zeker een derde editie van de Diamant van Onstwedde.

Foto: Roland Hitze.nl

Stegen.net