Verden: Goud voor Emmelie en Astrix

  • 7 augustus 2011 19:39
door: redactie, 7 augustus 2011 19:39

VERDEN – Met een minimaal verschil van 0.02 punten heeft de in Eelde geboren en nu in Schijndel wonende Emmelie Scholtens de wereldtitel bij de zesjarige dressuurpaarden in het Duitse Verden weten te veroveren. Daarmee prolongeerde deze combinatie min of meer de titel, want ook vorig jaar werden zij gehuldigd als wereldkampioen, maar toen bij de vijfjarigen.

Scholtens won met de KWPN goedgekeurde hengst Astrix (Obelisk x Olivi), die gefokt werd door de familie Ten Bosch in het Gelderse Driel en in eigendom is van Stal Perlee te Maartensdijk. Op de tweede plaats eindigde Damon Jerome (v. Damon Hill) gereden door de Duitse Uta Gräf, terwijl haar landgenote Dorthee Schneider met St. Emilon (v. Sandro Hit) derde werd.

Emmelie Scholtens met Astrix.

Voor Nederland en het KWPN verliep ook dit kampioenschap zeer voorspoedig. Onder de zestien deelnemers in de finale, net als in de finale van de vijfjarigen gisteren, opnieuw vijf vertegenwoordigers van dit stamboek. Met een eerste, een vijfde, een negende en een twaalfde plek kon de Nederlandse afvaardiging tevreden zijn. Minder tevreden moet Theo Hanzon uit Nuland geweest zijn, die met zijn paard I.P.S. Amazing Star (Flemming x Ferro) door de jury werd geëlimineerd na het maken van veel te veel fouten.

Emmelie Scholtens reed met Astrix een zeer goede wedstrijd, waarin de draf met het cijfer 9.6 werd beloond. ,,Astrix liep in de drafreprises zeer lichtvoetig, kwam hoog van de grond en was taktmatig zeer zuiver. De stap werd ruim getoond, in een mooie cadans en was schrijdend en steeds veel grond dekkend. In de galop toonde Astrix mooie verruimingen en liet zien over veel sprong te beschikken. Misschien zou de verzameling iets nadrukkelijker getoond mogen worden. Voor de stap ontving Astrix het cijfer 9.2 en voor de galop het cijfer 8.8. Omdat in de galop twee van de vier wissels niet werden uitgevoerd werd deze combinatie voor de uitvoering van de proef beloond met een schamele 7.4, terwijl de aanleg als dressuurpaard werd gewaardeerd met 8.5″, luidde het jury oordeel. Daardoor restte op het einde slechts een minimale voorsprong van twee honderdste punt op de als tweede eindigende Damon Jerome met Uta Graf in het zadel, terwijl Dorothee Schneider met St. Emilon met een score van 8.42 als derde eindigde.

Mede misschien door de weersomstandigheden – er stond een straffe wind in het dressuurstadion – kwamen de paarden in totaliteit niet tot hun beste prestaties. President’s Avanti (United x Farrington), gereden door Laurens van Lieren kon de vorm van vrijdag net niet vasthouden. Toen eindigden zij als tweede en nu moesten ze met de vijfde plaats genoegen nemen.

Als negende eindigde Aaron (v. Florencio), die via de herkansing tot deze finale was doorgedrongen. Ook TC Athene (United x Jazz) met Gerdine Maree in het zadel had zich via de herkansing weten te plaatsen voor de finale.

Stegen.net | KNHS