Wereldtitel voor Emmelie Scholtens en Westpoint

  • 9 augustus 2009 23:02
door: redactie, 9 augustus 2009 23:02

VERDEN – Emmelie Scholtens heeft zondag op het WK voor jonge dressuurpaarden een topprestatie geleverd. De amazone uit Winschoten werd wereldkampioen bij de zesjarigen met de goedgekeurde dekhengst VDL Westpoint (Jazz x Michelangelo), waarmee ze vorige maand nog Z2-kampioen van Groningen werd.

Emmelie Scholtens met Westpoint. ©Roland Hitze

Emmelie Scholtens met Westpoint. ©Roland Hitze

Westpoint liet in alle onderdelen, de stap, de draf en de galop, zien dat hij uitzonderlijk getalenteerd is en dat niet alleen, ook toonde hij in die drie onderdelen over heel veel kwaliteiten te beschikken. Zijn draf is ruim en de galop golft door zijn lichaam, wat dan ook met een 9.5 werd beoordeeld. Tijdens de gehele proef was het beeld schitterend ‘bergop’ en dat zien de liefhebbers van de dressuursport graag. ,,Ik weet alleen niet of ik deze hengst kan blijven rijden. Ik verlaat binnenkort de stal van de familie Laarakkers in Winschoten om samen met mijn vriend voor onszelf te gaan beginnen. Ik vrees dat ik dan van dit hele fijne paard gescheiden zal worden”, vertelde Scholtens, die tijdens de huldiging in de ring een paar traantjes van emotie moest wegpinken. Vorig jaar nam deze hengst ook deel aan dit WK, maar toen bij de vijfjarigen en daarin eindigde hij toen nog op de 36ste plaats.

Op de tweede plaats eindigde de hengst Florinero van de familie Rothenberger-Gordijn, die wel een heel bijzonder weekeinde hadden. In Ermelo op het EK won dochter Sanneke drie gouden medailles bij de junioren en op het WK werd een aanstormend talent dat in hun bezit is onder de amazone Dorothee Schneider tweede. Het brons was voor de Trakehner Imperio met Anna Sophie Fiebelkorn.

De wereldkampioenschappen voor vijfjarige dressuurpaarden zijn een triomf geworden voor het Deense Warmbloed Paardenstamboek en Andreas Helgstrand. De Deense ruiter eindigde met Honnerups Driver op de eerste plaats, terwijl hij met Una Donna Unique ook het zilver won. Brons was er voor de opvallende Blickpunt met Evan Möller in het zadel. Beste Nederlander in dit kampioenschap werd Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met de goedgekeurde KWPN dekhengst Zizi Top. Hij werd vijfde.

NHP | KNHS