Emmelie Scholtens opnieuw vooraan op WK dressuurpaarden

Share
  • 8 augustus 2010 20:48

door: redactie, 8 augustus 2010 20:48

VERDEN – Dressuuramazone Emmelie Scholtens heeft voor het tweede jaar op rij een wereldtitel behaald bij het WK voor jonge dressuurpaarden. De amazone uit Schijndel won dit keer met de vijfjarige hengst Astrix (Obelisk x Olivi).

Emmelie Scholtens

Na en vlekkeloze proef noteerden ze een score van 9,18, een tiende punt meer dan de reservekampioene, de Duitse Claudia Rüscher met de hengst Sarkozy (Sandro Hit x Weltmeyer). De jury was lovend over de expressieve draf en de uitstekende stap. Vorig jaar werd de hengst nog in de Pavo Cup in Ermelo door Marie-José Hulsman naar de 14e plaats gereden. Sinds april van dit jaar heeft Scholtens hem onder het zadel.

De beste Nederlandse prestatie na die van Emmelie Scholtens werd neergezet door Jana Freund, weliswaar Duitse, maar met de KWPN-hengst Aaron (Florencio x Record) kwam ze uit voor Nederland en werd achtste.

Laurens van Lieren met President’s Allright (Jazz x Royal Dance) en Vai Bruntink met Anne Beth (Oscar x Corleone) werden respectievelijk 13e en 14e. Ook Gerdine Maree deed goede zaken op de zaterdag. Na de eerste kwalificatieronde bezette zij bij de zesjarigen een 16e plaats. In de kleine finale reed ze de goedgekeurde hengst Ziësto (Lancet x Clavecimbel) overtuigend naar de eerste plaats. Daarmee verdiende ze een startplaats voor de finale op zondag waarin drie Nederlandse combinaties van start gingen: Gerdine Maree met Ziësto, Theo Hanzon uit Kapelle aan de IJssel met Zhivago (Krack C x Jazz) en Lynn Maas uit Schiedam met de ruin Zamora (Krack C x Farrington). De laatste twee plaatsten zich rechtstreeks voor de finale door in de eerste kwalificatieronde op de zesde, respectievelijk elfde plaats te eindigen.

Rabo Talent van het Jaar Lotje Schoots (Abcoude) reed met Zarah (Oscar x Montecristo) een keurige proef, met 7,84 goed voor een vijfde plaats. Echter na haar proef werd ze gediskwalificeerd omdat er een klein wondje zat op de buik van het paard, op de plek van de sporen.

Kampioen bij de zesjarigen werd Andreas Helgstrand met Uno Donna Unique (Don Schufro x Falkland). Beste Nederlandse combinatie was Lynn Maas (Schiedam) met Zamora. De combinatie werd zevende. Vlak daarachter op de achtste plaats eindigde Theo Hanzon (Capelle ad IJssel) met Zhivago. Voor drie mislukte wissels in een verder uitstekende proef kreeg hij helaas veel aftrek bij de punten voor de souplesse. Gerdine Maree (Honselersdijk) en Ziësto werden uiteindelijk tiende.

Stegen.net | KNHS

Finale vijfjarigen:

1.    Astrix (Obelisk x Olivi – KWPN) – Emmelie Scholtens SCHIJNDEL – 9,18
2.    Lissaro van de Helle  (Lissabon X Matcho HANN) – Claudia Rüscher DUITSLAND – 9,08
3.    Schumacher (v.Stedinger/M.v.Weltmeyer WESTF) – Claudia Rüscher DUITSLAND – 8,76
8.    Aaron (Florencio x Record KWPN) – Jana Freund DUITSLAND 8,42
13.    Presidents Allright (Jazz x Royal Dance KWPN) – Laurens van Lieren  HARINGVLIET 7,8
14.    Anne Beth (Oscar x Corleone KWPN) – Vai Bruntink WINSCHOTEN 7,74

Finale zesjarigen:

1.    Uno Donna Unique (Don Schufro x Falkland DK) – Andreas Helgstrand DENEMARKEN 9,46
2.    Soliere (Sandro Hit x  Donnerhall HANN) – Eva Möller DUITSLAND 8,66
3.    Blickpunkt (Belissimo x Weltmeyer WESTF) – Eva Möller DUITSLAND 8,54
7.    Zamora (Krack C x Farrington KWPN ) – Lynne Maas SCHIEDAM 8,22
8.    Zhivago (Krack C x Jazz  KWPN) – Theo Hanzon CAPELLE AD IJSSEL 8,18
14.Ziësto (Lancet x Clavecimbel KWPN) – Gerdine Maree HONSELERSDIJK 7,76