Adelinde: “Jerich Parzival kan nóg veel beter”

Share
  • 21 januari 2012 19:39

door: redactie, 21 januari 2012 19:39

AMSTERDAM
Wie haar niet beter kent zou het haast een arrogante uitspraak noemen. Maar toch meende Adelinde Cornelissen na haar prachtige zege op Jumping Amsterdam elk woord dat ze zei. Vooral toen ze repte over de schier onmogelijke capaciteiten van haar paard Jerich Parzival. ,,Hij wordt alsmaar beter. Dit is nog niet eens alles wat hij kan.”

Adelinde en Parzival in opperste concentratie.

Cornelissen hoeft als titelverdedigster haar gezicht maar op twee concoursen in de ring te laten zien om er in april in Den Bosch bij te zijn in de finale. Ze reed Mechelen en Jumping Amsterdam. Beide keren won de Europees kampioene uit Nijkerk met speels gemak. Zaterdag was de score 87,05 procent, behoorlijk hoger dan haar Duitse concurrentes Helen Langehanenberg (Damon Hill) en Isabell Werth, gehelmd op de rug van El Santo. Zij kwamen uit op 83,15 respectievelijk 81,625.

Het grote verschil tussen de toppers was het haast vanzelfsprekende gemak waarmee ook de moeilijkste oefeningen werden gedaan. Cornelissen laat Parzival slaagt er steeds beter in om Parzival zo voor te stellen dat het lijkt alsof de ofeneningen geen enkele moeite kosten.

Even was er bij Parzival die schrikreactie – in dezelfde hoek van de zandpiste in de RAI waar het al eens eerder misging – maar direct erna was de controle terug. ,,Hij wordt elke dag nog beter. Hij heeft een ideaal lichaam voor dit werk. Het kost weinig energie en het wordt steeds stabieler. Hij deed het al omdat ie veel talent had, maar nu gaat het zoveel simpeler. Voor mij natuurlijk ook.”

Cornelissen nam na het gewonnen EK in Rotterdam bewust even afstand van het wedstrijdcircuit, ook vooruitkijkend naar de OS. ,,Je kunt een paard niet van oktober tot augustus in topvorm houden. Je moet de piekmomenten kiezen. Bovendien is zo’n wedstrijdpauze de juiste tijd om te trainen, dingen bij te schaven.”

De voormalig lerares Engels vertelde ook hard te werken met haar muziekproducent aan een nieuwe kür. De eerste uitvoering is mogelijk in Den Bosch maar waarschijnlijker pas in het buitenseizoen. ,,Ik laat hem pas zien als ie echt klaar is, af is en goed is.”
[Stegen.net | KNHS]