Animal Cops krijgen vooral loze meldingen

Animal Cops krijgen vooral loze meldingen

2 februari 2012 15:26 Uit

Door Steven Stegen
 
Deel dit bericht
Leestijd: 2 minuten

MEPPEL
De half november ingevoerde dierenpolitie heeft het drukker dan verwacht. De vier ‘animal cops’ die in Drenthe actief zijn krijgen gemiddeld twee meldingen per dag. ,,Veel meldingen blijken loos alarm, maar we nemen alles serieus en koppelen ook altijd terug naar de melders”, zegt dierenagent Gert.

Animal cop Gert bekijkt een aantal jaarlingen in Havelte. ©Steven Stegen

Agent Gert koos bewust voor een baan als dierenagent, net als zo’n 500 collega’s in heel Nederland. ,,Ik heb vrijwel alle facetten van het politiewerk meegemaakt en dit leek me ook echt iets. Want dierenleed is heel erg. Ik weet dat er soms wat lacherig over ons wordt gedaan, maar dat went wel.”

Op deze koude winterdag rijdt Gert in de politiebus richting een melding in Havelte. Voorbij razende automobilisten hebben gebeld dat er paarden op een zwart stuk grond staan. De animal cop bekijkt de jaarlingen en constateert dat ze er goed uitzien. Hij loopt het terrein op en knoopt een gesprek aan met de eigenaar. Die toont de agent bereidwillig dat er in de schuur een grote stal is, met genoeg stro en hij vertelt dat de dieren tegen vier uur naar binnen gaan en volop te eten en te drinken krijgen. Agent Gert is snel overtuigd: ,,Niets aan de hand, deze man heeft het prima voor elkaar!”

Ook de tweede melding van de dag, via 144 red een dier, blijkt loos alarm, zoals heel vaak. Agent Gert tilt er niet zwaar aan. ,,We zijn blij met elke melding, liever negen keer voor niets op pad, dan dat je één keer te laat bent.”

Paarden kunnen ook 's winters best buiten staan, als ze voldoende voer en water krijgen.

En soms is het inderdaad te laat. ,,Ik heb in anderhalve maand tijd toch al een pony en een koe moeten laten afmaken. Waarom sommige mensen zo slecht zijn voor hun dieren? Het is vaak een geldkwestie, maar ik kom ook veel geestelijk leed tegen. Het groeit de eigenaren dan boven het hoofd.”
[Stegen.net]