Madeleine Witte heerst in lichte en zware tour

Madeleine Witte heerst in lichte en zware tour

18 maart 2012 18:52 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

ERMELO
Madeleine Witte drukte een duidelijk stempel op de KNHS-kampioenschappen dressuur. De amazone uit Schijndel won afgelopen weekend zowel de zware tour (met Macrider Vontango) als de lichte tour (met de KWPN-hengst Blom’s Winton). Witte denkt intussen al aan grotere zaken dat het kampioenschap in Ermelo. ,,Voor mijn gevoel heb ik nog kans mij in het Olympische team te rijden en daar richt ik mij nu helemaal op.”

Madeleine Witte rijdt Macrider Vontango naar de top in de zware tour. ©knhs.nl

Madeleine Witte was zeer content met deze tweede titel in twee dagen en de vierde titel voor Vontango. ,,Dit is pas de vierde wedstrijd voor ons op dit niveau en daardoor slopen er door onze onervarenheid nog een paar kleine foutjes in de proef. Zo maakte ik zelf een foutje in de zigzag en dat kost punten. De piaffe reprises waren voor mijn gevoel heel sterk gereden evenals de pirouettes en de series.”

Eddie de Wolff van Westerrode was een uitermate goed te spreken voorzitter van de jury. ,,Ik heb een hele aansprekende combinatie kampioen zien worden. Vontango bleef steeds mooi in de aanleuning, toonde in stap, draf en in galop zuivere bewegingen en vooral de piaffe en passage werden sterk uitgevoerd. Daarbij bleef gedurende beide proeven een heel relaxed en ontspannen beeld behouden.”

Marlies van Baalen werd tweede met Miciano. ©knhs.nl

De tweede plaats in de zware tour was voor Marlies van Baalen en BMC Miciano, op een krappe vijf procent achterstand. ,,We hadden wel een paar kleine foutjes, maar die moet ik mijzelf aanrekenen”, aldus Van Balen. Het kritiekpuntje van De Wolff over het iets hectische beeld dat Micano bij hem opriep wuifde de amazone uit Brakel weg. ,,Miciano heeft heel veel actie in de benen en dat mag dan iets hectisch ogen, hij voelt absoluut niet heet aan. Voor mij is zijn manier van bewegen juist een onderstreping van zijn kwaliteiten als dressuurpaard en zijn geschiktheid voor het zwaarste werk.”

Lichte tour

Madeleine Witte won in Ermelo ook overtuigend de lichte tour, nu met de hengst Blom’s Wynton (v. Jazz). De zwarte hengst danste in de eerste wedstrijd naar de eerste plaats en bouwde in de kür, het tweede onderdeel, die voorsprong verder uit. Wynton liep naar zijn derde titel op rij. ,,We wonnen de titel eerder in de klasse ZZ-Licht, daarna in de klasse ZZ-Zwaar en nu in de Lichte Tour”, vertelde Madeleine Witte. ,,Volgens mij hebben wij in beide onderdelen van dit kampioenschap de overwinning gemaakt. Voor mij geen wonder, want er is mijn ogen niets dat Wynton niet kan.”

Lynne Maas tekende voor het zilver met Uranium W (v. Métall). Daarmee had de amazone uit Schiedam ook een prima kampioenschap, nadat ze vrijdag al de ZZ-Zwaar wist te winnen met Zamora. Christa Larmoyeur uit Winschoten eindigde in de lichte tour met minimale afstand op de derde plaats met de KWPN-hengst Uphill. Na de huldiging liep Larmoyeur met één grote vraag rond: Waar heb ik die 0.02% laten liggen, die me scheiden van zilver? ,,Okay, Uphill was in het begin van de proef even iets fris, maar kon voor mijn gevoel er wel heel goed aan blijven rijden. Daardoor ben ik best wel tevreden met brons. Ook Uphill is een dekhengst en daarvan wordt ook sperma ingevroren en daarvoor dient de hengst enige tijd in quarantaine te verblijven. Ik heb hem dan ook minder dan drie weken geleden pas weer teruggekregen op stal en dat zou misschien wel eens net te weinig kunnen zijn geweest”, aldus Christa Larmoyeur.
[Stegen.net | KNHS]