archief
contact
+31 6 53239630

Jeannette Haazen KNHS-kampioen in zware tour

Ermelo | STEGEN.NET | KNHS

Jeannette Haazen is met Nartan KNHS-kampioen geworden in de zware tour. De in België woonachtige Limburgse amazone klopte Hans Peter Minderhoud met IPS Tango. Marlies van Baalen eindigde met BMC Ojay als derde.

Het kampioenschap in Ermelo was het eerste in een reeks van vijf. Het spits werd afgebeten door de dressuurruiters die uitkomen in de klassen ZZ-Licht tot en met Grand Prix. De deelnemers aan de zwaarste klasse hadden zich niet hoeven kwalificeren voor het kampioenschap, voor deze rubriek gold een vrije inschrijving. Een aantal topruiters was dit weekend naar Gothenburg afgereisd om daar een gooi te doen naar de laatste wereldbekerpunten maar gelukkig wisten 14 zeer sterke ruiters de weg naar Ermelo te vinden.

De deelnemers aan de zwaarste klasse reden op zaterdagmiddag de Grand Prix. Van deze groep kwamen de acht beste terug om hun kunnen in de afsluitende Kür te tonen.
Deze Rabobank Prijs werd een waar Jazz-feest want de eerste drie paarden in de einduitslag zijn kinderen van deze beroemde hengst. Achter Nartan van Jeannette Haazen kwam I.P.S. Tango onder het zadel van Hans Peter Minderhoud uit Harskamp. Op plaats drie kwam BMC Ojay onder Marlies van Baalen uit Brakel.

Jeannette Haazen had tijdens haar proef al enorm zitten genieten. ,,Ik dacht ‘dat gaat even lekker zo’. Van mijn man Chris krijg dan op mijn donder dat ik er nog meer aan moet rijden. Het kan ook nog beter dat voel ik ook, de manier waarop Nartan op het voorterrein passageert is nog steeds beter dan in de ring maar ik ben super tevreden en ga hier eerst van genieten. Ik had gehoopt om de wereldbekerfinale tijdens Indoor Brabant te mogen rijden. Dat is helaas niet gelukt maar dan is dit een mooie pleister op de wond.”

De Grand Prix werd op zaterdagmiddag nog op overtuigende wijze gewonnen door Edward Gal met zijn Sisther de Jeu. Helaas beet de imponerende merrie tijdens de Kür op haar tong en had daardoor bloed in de mond. De jury kon vervolgens niet anders besluiten dan de combinatie uit te sluiten van verdere deelname.

Lichte Tour
Het kampioenschap in de Lichte Tour werd een afgetekende overwinning voor Blom’s Vontango-b met Madeleine Witte-Vrees uit Schijndel. Dat was voor de amazone al de tweede titel deze dag want eerder op de dag won ze het KNHS Kampioenschap in de klasse ZZ-Licht met Wynton. Vontango-b toonde in de afsluitende Kür om de PK International Prijs, weer zijn enorme mogelijkheden en ging met fantastisch veel tact en regelmaat door de baan. De amazone wist hem daarbij ook steeds met fraaie aanleuning voor te stellen. ,,Ik ga zingend naar huis”, vertelt Madeleine Witte-Vrees. ,,Het zijn allebei zulke fijne paarden met enorm veel kwaliteit. Ik heb wel eerder paarden gehad met veel kwaliteit maar deze twee combineren dat met een super karakter. Dat paarden echt met je mee willen werken is echt enorm belangrijk, dat heb ik wel geleerd in de afgelopen jaren. Alleen veel kwaliteit is niet genoeg ze moeten het ook echt willen doen.”

Achter Madeleine Witte-Vrees werd Joyce Lenaerst met Beukenvallei’s Ubique tweede in de Kür en het kampioenschap. Ubique is een paard dat opvalt door zijn fantastische draf maar vooral in stap nog iets teveel spanning toont. In de eerste proef waarin 25 combinaties van start waren gegaan, was de combinatie Lenaerts – Ubique als winnaar uit de bus gekomen maar die voorsprong konden ze niet vasthouden. Op de derde plaats van het erepodium kwam Patrick van der Meer (Naaldwijk) met zijn lichtvoetige Uzzo.

ZZ-Zwaar

Voor het KNHS Indoorkampioenschap in de klasse ZZ-Zwaar hadden zich 15 combinaties geselecteerd. Na twee voorrondes gingen er uiteindelijk acht van start in de afsluitende finale, de Kür om de Subli Prijs. Young rider Angela Krooswijk uit Prinsenbeek was met haar BMC Roman Nature met afstand de beste in deze klasse. De combinatie won alle drie de proeven op zeer overtuigende wijze. Op de tweede plaats in het kampioenschap kwam Raz Nitzani met haar Hexagon’s Wellnetta. Derde in het kampioenschap werd de 17-jarige Teddy Wiedeler met haar Seigneur.

In het KNHS Kampioenschap ZZ-Licht ging de titel dus net als in de Lichte Tour naar Madeleine Witte-Vrees. ,,Het was spannende tot het laatste moment”, vertelt Madeleine. ,,Angela Krooswijk reed heel goed, en het lag dicht bij elkaar.” Angela Krooswijk, de winnares van het ZZ-Zwaar kampioenschap, wist wel de Kür te winnen met haar Revino 2 maar kon Witte in de einduitslag niet passeren en werd tweede. Derde in de Kür en in het kampioenschap werd Lynne Maas met Uranium W.

Stegen.net | KNHS

Total
0
Shares
gerelateerde berichten
Total
0
Share