Fitte Parzival en Adelinde heersen in Grand Prix

Fitte Parzival en Adelinde heersen in Grand Prix

20 april 2012 19:13 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 3 minuten

DEN BOSCH
De aanloop naar de proef, met een tweede veterinaire check, was voor Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival ongekend spannend. Maar Parzival was fit als altijd en de combinatie uit Nijkerk won vrijdag tijdens Indoor Brabant dan ook overtuigend de Grand Prix. Met een degelijk gereden rit werd Cornelissen eerste voor de Duitse Helen Langehanenberg met Damon Hill.

Adelinde Cornelissen rijdt Jerich Parzival naar de zege. ©FEI/Kit Houhgton

Hans Peter Minderhoud eindigde met Glock’s Tango op de vierde plaats. Jenny Schreven werd met Krawall 11e. De drie Nederlanders kwalificeerden zich daarmee allen voor de finale. Helemaal vlekkeloos verliep de proef van Cornelissen niet. Ze vond dat logisch. ,,Mijn opbouw dit seizoen is afgestemd op de Olympische Spelen. Deze wedstrijd past in de opbouw. Bovendien hebben we in de afgelopen indoorperiode maar twee wedstrijden gereden. Meer was niet nodig voor de kwalificatie. Daardoor is er nog enig gebrek aan ritme. De kleine foutjes poetsen we nog wel weg.”

Het werd, mede door de loting, een vreemde competitie, want de eerste vijf in de uitslag reden al vroeg in de wedstrijd. ,,Voor ons als organisatoren is deze vorm van loting niet alleen een onbegrijpelijke zaak, maar ook bijna onacceptabel. Voor de opbouw van spanning is het goed wanneer je de betere combinaties aan het einde van een wedstrijd hebt. Wij zullen er dan ook bij de FEI voor pleiten om de loting voor de wereldbeker dressuur op dezelfde manier te doen als bij de springruiters. Daar worden de ruiters ingedeeld in groepen die tot stand komen op basis van de leagues waardoor je de besten uit de diverse leagues als laatste laat starten”, aldus Gerrit Jan Swinkels, voorzitter van Indoor Brabant.

Trond Asmyr van de FEI reageerde. ,,De oorsprong van het kiezen voor deze loting is gelegen in het feit dat alle ruiters met gelijke kansen om te winnen naar deze finale komen. Daarom maken we geen onderscheid tussen favorieten en de minderen. Aan de andere kant zie ik ook in dat er aan deze loting zonder indeling vooraf bezwaren kleven. We gaan daar binnenkort de discussie over aan”, aldus Asmyr.

Hans Peter Minderhoud leverde met Tango een zeer goede prestatie. ,,Eerlijk is eerlijk, ik ben dik tevreden met deze Grand Prix. Tango pakte in alle onderdelen goed aan, we maakten geen fouten. Alleen de piaffe mag nog net iets geprononceerder worden uitgevoerd. We staan nu vierde en daar had ik op voorhand voor getekend”, aldus Minderhoud. Ook Jenny Schreven straalde van oor tot oor. ,,We hebben volgens mij echt het onderste uit de kan gehaald door elfde te worden. Ook wij bleven met uitzondering van de laatste lijn foutloos en daaraan hebben we deze goede prestatie te danken”, aldus Schreven.

Er waren ook teleurstellingen. Zo stelde de Duitse Isabell Werth ernstig teleur met El Santo door niet verder te komen dan de tiende plek. In de piaffe weigerde de bruine ruin dienst en ook in de rest van de proef waren er de nodige onvolkomenheden.

Overlijden

Misschien laten de iets tegenvallende prestaties van de Duitse ruiters zich verklaren door het plotselinge overlijden van hun bondscoach Holger Schmezer, die donderdagavond dood werd gevonden in zijn Bossche hotelkamer. ,,We hebben er met elkaar lang over gesproken of we zouden rijden of niet. Holger was naar Den Bosch gekomen om ons te zien rijden. Hij wilde dus dat wij deelnamen en we hebben daarom gereden”, aldus Helen Langehanenberg. Voorafgaand aan de huldiging van de winnaars van de Grand Prix werd een sobere, maar daardoor indrukwekkende herdenking gehouden waarbij een minuut stilte in acht werd genomen om de zeer sympathieke Schmezer die op 65-jarige leeftijd overleed, te gedenken.
[Stegen.net | ANP | KNHS]

Uitslag:
1. Adelinde Cornelissen – Jerich Parzival (Nijkerk) 78,024%
2. Helen Langehanenberg – Damon Hill NRW (Ger) 76.125%
3. Valentina Truppa – Eremo del Castegno (Ita) 75.106 %
4. Hans Peter Minderhoud – Glock’s Tango (Harskamp) 73.404%
5. Richard Davison – Hiscox Artemis (Gbr) 73.374%
11. Jenny Schreven – Krawall (Roermond) 69.179%

Kür (CDI4): 1. Zu Sayn-Wittgenstein (Den) Digby 80,9, 2. Schellekens-Bartels (Ned) Hunter Douglas Toots 76,625, 3. Vilhelmson-Silfven (Zwe) Favourit 76,0.

Springen.

Tabel a 1,45 m, op tijd: 1. Spooner (VSt) Billy Bianca 0-53,77, 2. Zoer (Ned) Vigo 0-55,77, 3. Vrieling (Ned) Wittinger 0-56,06.

Deel dit bericht