Bronzen beeld Bonfire zwaar beschadigd bij poging het te beveiligen

Share
  • 24 mei 2013 10:09

door: redactie, 24 mei 2013 10:09

Het bronzen beeld dat in 2005 is neergezet ter ere van Anky van Grunsven’s legende Bonfire is beschadigd geraakt. Dat is ironisch genoeg gebeurd bij een poging om het kunstwerk beter te beveiligen.

Het bedrijf Kunstwacht demonteerde het beeld in opdracht van de gemeente Veghel. Dit gebeurde tijdens een massale beveilingsoperatie, waarbij in totaal 23 bronzen beelden van hun sokkel werden gelicht. Maar de medewerkers dachten volgens Jos Boerekamps van de bronsgieterij in Nederweert niet na toen zij zomaar de benen van de voetplaat zaagden, zo zegt hij tegen Omroep Brabant.

beeld Bonfire Erp beschadigd

Het beeld van Bonfire toen het in 2005 werd geplaatst.

,,Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar ik ben hier niet zo happy mee”, zo verzucht Boerekamps. Hij had het beeld acht jaar geleden met kunstenaar Toon Grassens uit Gemert gemaakt. Die was volgens de krant ziedend toen hij van de vernieling hoorde. ,,Hij wilde het beeld per se hier laten restaureren, zodat wij het in originele staat terug kunnen krijgen. Maar de reparatie gaat enorm veel tijd kosten.”

In gesprek

Het beeld ligt nog zwaar beschadigd in de bronsgieterij in Nederweert. Boerekamps, Grassens, Kunstwacht en de gemeente Veghel gaan met elkaar om de tafel om over de reparatie te praten. Kunstwacht en de gemeente Veghel hebben tegenover Omroep Brabant nog niet kunnen reageren. Het Brabants Dagblad meldt dat Kunstwacht in ieder geval de schade vergoedt.

Het beeld van Bonfire in Erp heeft vaker beproevingen moeten doorstaan, maar voor zover bekend nog nooit zo zwaar. In 2007 spoten vandalen het beeld onder met groene verf. Een jaar eerder probeerde een oudejaarsvereniging uit Friesland het beeld te ontvoeren. En eerder kreeg het paardenvijgen om zich heen en werd er met wc-papier een zebra van gemaakt.