Anky van Grunsven aangeslagen vanwege dood Bonfire

Share
  • 28 oktober 2013 22:37

door: redactie, 28 oktober 2013 22:37

ERP | Stegen.net | Omroep Brabant
Bonfire is maandag op 30-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Anky van Grunsven via Twitter laten weten. ,,Mijn hart is gebroken. Bonfire is overleden”, liet de drievoudig olympisch kampioene uit Erp weten.

Met Gestion Bonfire, die ruim 30 jaar werd, vierde Van Grunsven in het begin van haar loopbaan vele successen. Haar tweede Nederlandse dressuurtitel behaalde ze in 1991 voor de eerste keer op Bonfire. Met haar bruine Oldenburger ruin won ze onder meer negen nationale titels, vijf keer de wereldbekerfinale en de wereldtitel in 1994.

Haar eerste olympische dressuurtitel veroverde Van Grunsven bij Sydney 2000 op Bonfire. Daarna herhaalde ze dat grote succes met Salinero bij Athene 2004 en Peking 2008. Op Indoor Brabant in 2002 nam Bonfire afscheid van de wedstrijdpiste.

Anky met Bonfire.

Anky met Bonfire.

De doodsoorzaak van Bonfire is onbekend, al zou volgens het Brabants Dagblad een ontsteking in de hoeven de oorzaak zijn. In september liet Van Grunsven nog weten dat het goed gaat met de gezondheid van Bonfire, afgezien van wat ouderdomskwaaltjes. In het programma Langs de Lijn vertelde Sjef Janssen, coach en echtgenoot van Van Grunsven dat Bonfire een bijnierziekte had. Van Grunsven moest hem in laten slapen door de complicaties daarvan.

Van Grunsven zegt te emotioneel te zijn om te reageren op de dood van Bonfire.

Bonfire mocht na zijn pensionering bij de familie Van Grunsven in de wei van zijn oude dag genieten. De Gemertse beeldhouwer Toon Grassens maakte een bronzen standbeeld van het paard. Dat staat in Erp, de plaats waar Bonfire zijn laatste jaren doorbracht.

Hoe dan ook was Bonfire het paard waarmee Van Grunsven grenzen verlegde. De combinatie was internationaal de eerste die, na jaren van hard werken, de Duitse hegemonie in de sport verbrak. Vijf olympische medailles, vier medailles op een WK, een Europese titel, het hield niet op. ,,Een paard als Bonfire krijg ik nooit weer”, zei Anky vol emotie, bij het afscheid in Sydney, al zou ze die uitspraak na de successen met Salinero later enigszins nuanceren.

Bekijk de video uit 2002 van het afscheid van Bonfire tijdens Indoor Brabant: