Dochters van Ampère en Baltic VDL aan kop op hete CK Drenthe

Dochters van Ampère en Baltic VDL aan kop op hete CK Drenthe

25 juli 2013 08:25 0 Door redactie
Deel dit met je vrienden

Ficalien (v. Baltic VDL) en Fimosa (v. Ampère) zijn dinsdag tijdens de snikhete laatste CK van dit seizoen uitgeroepen tot de kampioenen van Drenthe in respectievelijk de spring- en dressuurrichting. De centrale keuring van het KWPN regio Drenthe op de terreinen van het CH De Wolden trok door de hitte weinig publiek.

Springkampioene Ficalien DN (uit Wicalien ster prok v.Corrado I) is van Derk Noordhuis uit Wijster. De dressuurkampioene is van Jeff Vincourt uit Veeningen en Karin Aasman uit Koekange. Drie springmerries en twee dressuurmerries mogen naar Ermelo, de kampioensmerrie Fimosa hoort daar opvallend genoeg niet bij. Zij eindigde in de kopgroep bij de driejarige merries als derde, achter twee merries van buiten de provincie.

CK Drenthe

De Drentse kampioensmerrie in de dressuurrichting Fimosa (v. Ampère).

Fimosa scoorde op de stamboekkeuring tweemaal 80 punten. ,,Een goed ontwikkelde merrie met een mooie voorhand en een opwaarts gebouwd model. Ze zou nog wat meer jeugd mogen uitstralen. Ze draaft met een fijne techniek in de benen”, sprak juryvoorzitter Marian Dorresteijn. In de kampioenskeuring won Fimosa het van het kopnummer van de oudere merries, de vierjarige Evita HWS (Jazz uit Sirien keur sport-dres v.Jetset-D) van fokkers G.J. Holthuis en Ellen Wynia uit Steenbergen.

Deze grootramige merrie viel op met haar souplesse en lichtvoetigheid. Kopnummer bij de driejarige merries werd de zeer aansprekende Florette N.D. (Vivaldi uit Sarina van de Klumpert ster prok v.Havidoff, fokker A.G.J. Vloet uit Haps) van B. Bakker uit Brecht (B.). De kersverse elitemerrie scoorde eerder dit jaar al 78 punten in de EPTM en viel op met haar jeugdige model en lichtvoetige bewegingsvorm.

CK Drenthe

Ellen Wynia met reservekampioene Evita HWS (v. Jazz)

Springkampioene Ficalien DN (v.Baltic VDL) had op de stamboekkeuring al hoge ogen gegooid met 80 punten voor het model en 85 voor springen. Ze bleek vandaag in De Wolden wederom een maatje te groot voor haar concurrenten. “Een voldoende ontwikkelde merrie met veel merrieopdruk en charme. Op de stamboekkeuring heeft zij al rondom weten te overtuigen als springpaard”, lichtte juryvoorzitter Cor Loeffen toe. Ficalien is één van de drie springmerries die naar Ermelo mogen. In de kampioenskeuring won ze het van de vierjarige Evita P (Up to Date uit Morieta elite pref prest sport-dres sport-spr v.Abantos) van fokker Peter Pluyter uit Erm. Deze keurmerrie scoorde eerder al 80 punten in de merrietest, staat goed in het rechthoeksmodel en toonde voldoende souplesse in beweging.

Bij de springveulens werd er een kopgroep van vijf veulens samengesteld. Op één register A-veulen na werden ze allen uitgenodigd voor Ermelo. Kampioen werd de goed gemodelleerde I.Zoleva (Biscayo uit Zoleva II keur IBOP-spr v.Lupicor) van f/g J. Boelens uit Rolde.

In de Pavo Cup-voorselectie konden vijf vierjarigen en acht vijfjarigen worden uitgenodigd voor de halve finale. Bij de vierjarigen ging de hoogste score (82,5) naar Effix (Rousseau uit Thyloma W elite v.Nourejev, fokker A.P. de Wit uit Reuver).

In de springrubriek voor vierjarigen (met tevens VION-Cup voorselectie) kwam de KWPN-goedgekeurde hengst Ever Blue (Mr.Blue uit Thissonnevanck elite v.Indorado, fokker Erik Veenstra uit Nuis) dankzij tweemaal een 8,5 op kop.

De familie Naber werd gehuldigd als Drents fokker van het jaar.