Knappe springpaarden op hete stamboekkeuring Bronneger

Share
  • 3 juli 2015 12:36

door: redactie, 3 juli 2015 12:36

BRONNEGER | STEGEN.NET | KWPN
Een hete keuringsdag donderdag in en rond manege De Rietweg in Bronneger. Daar werd de tweede stamboekkeuring van de regio Drenthe afgewerkt.

Finerta (Up to Date x Libero H) werd ster en mag naar de Centrale Keuring

Finerta (Up to Date x Libero H) werd ster en mag naar de Centrale Keuring.
STEGEN.NET | REINOLD LOWES

Ondanks de hitte konden inspecteur van de regio, Klaas Iwema en medejurylid Hester Klompmaker plezierig werken. ,,We hebben wat meer pauzes gehad dan gebruikelijk, maar voor de rest geen problemen door de hitte ondervonden. We hadden niet het idee, dat de paarden er zich minder door lieten zien”, aldus Klaas Iwema.
[wppa type=”cover” album=”21″ size=”auto”]Any comment[/wppa]
Drents probleem
Iwema schetste ook weer het ‘Drentse probleem’. ,,De Drentse fokkers investeren volop in goede hengsten. Om vervolgens de fokproducten hiervan al op jonge leeftijd te verkopen. Dan gaan ze of de provincie uit of komen terecht bij springruiters, waarvoor keuringen pas interessant worden als de merries ingezet gaan worden voor de fokkerij. Ook doen veel goede merries mee aan een merrietest of IBOP en worden na afloop daarvan in graad verhoogd. Regelmatig komen hele goede resultaten voorbij van Drentse merries op dergelijke testen, maar die paarden zien we hier dan niet meer op de keuring. We hebben hier vandaag toch nog vierendertig merries bekeken en hiervan zijn er dertien ster geworden.”

Voorbrengen in de hitte

Voorbrengen in de hitte is geen pretje.
STEGEN.NET | REINOLD LOWES

Bij de driejarige merries viel Haigrade positief op, een Warrant-dochter van 1.64 m, die goed in het rechthoeksmodel staat en heel fijn kan bewegen. Met 80 punten voor exterieur en 75 voor springen ging Halindelineke van eigenaar Mittendorff naar huis.

,,Deze dochter van Zapatero VDL was een heel compleet model. Ze vertoonde veel bloed en hardheid. Haar achterbeen was een fractie steil, maar daar zag je in gebruik niets van terug. Springen deed ze op een functionele manier”, zo besloot de inspecteur.

Bron: KWPN | Gemma Jansen

Uitslagen vind je hier