WEG: goed begin voor Nederlandse springruiters

Share
  • 2 september 2014 22:32

door: redactie, 2 september 2014 22:32

CAEN | STEGEN.NET | KNHS
De Nederlandse springruiters zijn dinsdag sterk begonnen aan de wereldruiterspelen. Oranje staat na de eerste wedstrijd vijfde met 4,83, maar de verschillen zijn klein.

Zo leidt Frankrijk met een totaal van 2,08, dus het scheelt minder dan een balk. Zweden staat voorlopig tweede met 3,01, gevolgd door de USA met 4,72 en Duitsland met 4,83. Bondscoach Rob Ehrens was een uiterst tevreden coach. ,,De ruiters reden goed en de paarden sprongen zeer overtuigend.”

Rob Ehrens: tevreden

Rob Ehrens: tevreden

Het openingsparcours van de Alltech FEI World Equestrian Games, zoals het WK officieel heet, was niet hoog maar technisch lastig genoeg. Voor Nederland startte Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN als eerste en zij zetten uiteindelijk de snelste tijd neer van de Nederlanders. ,,Ik heb heel strak en vloeiend gereden. Dat kan, want Zenith SFN is van nature snel. Ik heb getracht om tijdwinst te pakken in de wendingen, waardoor ik tussen de hindernissen in niet het uiterste aan snelheid hoefde te vragen. Daardoor heb ik mijn paard niet uit elkaar gereden, want morgen en overmorgen zijn er nog de twee manches van de landenwedstrijd”, aldus Dubbeldam.

Maikel van der Vleuten, die met VDL Groep Verdi TN N.O.P. als tweede van start ging, kreeg op de oxer na de één na laatste zeer scherpe wending een fout.

De Ier Betram Allen was met Molly Malone de snelste in de openingswedstrijd.

De Ier Betram Allen was met Molly Malone de snelste in de openingswedstrijd.

De derde ruiter van het Nederlandse team was Jur Vrieling met VDL Bubalu. Vrieling liet het Nederlandse kamp meteen op de eerste hindernis stevig schrikken door deze erg scherp aan te rijden, waardoor Bubalu er iets dicht onder kwam en de voorste paal stevig raakte, die gelukkig bleef liggen.

Vrieling: ,,Ik draaide inderdaad iets kort in, omdat ik de scherpe wending naar de volgende hindernis vroeg wilde inzetten. Verder sprong Bubalu als uit het boekje en kwamen we nergens in de buurt van het hout. Misschien had ik iets sneller kunnen rijden, maar dan had ik de hengst misschien uit elkaar gereden, waardoor we morgen daardoor problemen kunnen krijgen. Voor vandaag ben ik tevreden.” Vrieling staat op plaats 20.

De laatste ruiter die voor Nederland aan de start kwam was Gerco Schröder met Glock’s Londen N.O.P. Schröder neemt de elfde plaats in, achter Dubbeldam, die met de tiende plaats de beste Nederlander is.

Uitslag eerste onderdeel:

1. Bertam Allen (Ier) – Molly Malone V – 77.01
2. Patrice Delaveau (Fra) – Orient Express HDC – 77.18
3. Gregory Wathelet (Bel) – Conrad de Hus – 77.33
10. Jeroen Dubbeldam – Zenith SFN – 79.52 (0)
11. Gerco Schröder – Glock’s London N.O.P. – 79.60 (0)
20. Jur Vrieling – VDL Bubalu – 81.6 (0)
27. Maikel van der Vleuten VDL Groep Verdi TN N.O.P. – 83.12 (4)