Springruiters grijpen laatste strohalm in Dublin

Share
  • 7 augustus 2010 10:39

door: redactie, 7 augustus 2010 10:39

DUBLIN – De Nederlandse springruiters zijn er vrijdag tijdens de laatste wedstrijd van Meydan FEI Nations Cup in geslaagd om degradatie te voorkomen. De ploeg van bondscoach Rob Ehrens wist de landenwedstrijd in Dublin verrassend te winnen. De Noordelijke ruiters Marc Houtzager (dubbel nul) en Jur Vrieling (4 en 0) hadden een belangrijk aandeel in de zege.

Rob Ehrens wist goed wat er op het spel stond. ,,Het was voor ons de dood of de gladiolen. We hebben met het mes tussen de tanden gestreden en het resultaat was dat we niet alleen met gladiolen, maar ook met de gouden beker, die ooit beschikbaar is gesteld door de Aga Khan, de ereronde konden rijden”, stelde Rob Ehrens na afloop van één van de meest enerverende wedstrijden die deze wedstrijdreeks ooit heeft gekend.

Nederland begon ijzersterk met een foutloze rit van Eric van der Vleuten en VDL Groep Utascha SFN, daarna noteerde Jur Vrieling met de zeer sterk springende VDL Bubalu één springfout, gevolgd door een zeer goede rit van Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze, die net als Vrieling ook één springfout moest accepteren.

De laatste starter van het Oranje kwartet was Marc Houtzager, die met HBC Tamino een foutloze rit wist te rijden. Daarmee ging de Nederlandse equipe samen met de ook in degradatienood verkerende Zweden aan de leiding na de eerste manche.

In de tweede ronde sprong een fenomenaal draaiende Utascha wederom een foutloze ronde. Daarmee realiseerde deze pas negenjarige merrie in de zeven ritten die zij dit seizoen in deze competitie liep haar zesde foutloze rit! In totaal bleven in Dublin slechts twee paarden dubbel foutloos en naast Utascha was dat Tamino van Marc Houtzager.

Eigenlijk was de rit van Marc volstrekt overbodig voor de zege in deze wedstrijd, want Nederland had de zege reeds binnen dankzij een schitterende foutloze rit van Vrieling met de over enorm veel vermogen beschikkende Bubalu, en twee springfoutjes van Smolders. De in de eerste manche nog op gelijke hoogte met Nederland liggende Zweden zakten in de tweede ronde geheel door het ijs en eindigden uiteindelijk als zesde in de wedstrijd.

Nederland greep de allerlaatste strohalm met alle overtuiging en eindigde in de competitie als zesde. Spanje, Zweden, Zwitserland en Polen degraderen, terwijl Frankrijk de competitie winnend afsloot, voor de USA en Groot-Brittannië. Ierland eindigde als vierde, voor de Duitsers, die deze maal hun paarden niet meer voor de tweede manche hoefden te zadelen.

Stegen.net | KNHS

Uitslag Meydan FEI Nations Cup:

1) Nederland – 4
– Eric van der Vleuten (Mierlo) – VDL Groep Utascha SFN (v. Lux) – 0 / 0
– Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet) – 4 / 0
– Harrie Smolders (Hooge Mierde) – Exquis Walnut de Muze (v. Nabab de Reve) – (4) – (8)
– Marc Houtzager (Rouveen) – HBC Tamino (v.Numero Uno) – 0 / 0
2) Ierland – 20
2) USA – 20
4) Frankrijk – 24
5) Groot-Brittannië – 28
6) Spanje – 32
6) Zweden – 32
8) Zwitserland – 40
niet gestart tweede manche:
9) Duitsland – 28

Eindstand Meydan FEI Nations Cup 2010:

1) Frankrijk: 48.5 + 5 = 53.5
2) USA: 37.5 + 6.5 = 44
3) Groot-Brittannië: 38.5 + 4 = 42.5
4) Ierland: 31.5 + 6.5 = 38
5) Duitsland: 35.5 + 0 = 35.5
6) Nederland: 21 + 10 = 31
Gedegradeerd:
7) Spanje: 23 + 2.5 = 25.5
8) Zweden: 15.5 + 2.5 = 8
9) Zwitserland: 15 + 1 = 16
10) Polen: 0 + 0 = 0