Paardendarm nagebouwd voor onderzoek

Paardendarm nagebouwd voor onderzoek

12 november 2014 11:45 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

Britse onderzoekers zijn bezig om een model van de achterdarm (dikke darm en blinde darm) te ontwerpen. Zo’n model zou van belang zijn om de mysteries van de miljoenen bacteriën die er leven te ontrafelen.

Er is een budget van 100.000 pond om het model te ‘bouwen’. Eigenlijk is er nog maar weinig bekend over wat er gebeurt in de darmflora van een paard, terwijl koliek een van de meest voorkomende paardenziektes is en doodsoorzaak nummer één. Bovendien hebben verstoringen door bacteriën in de darmen niet alleen invloed op de werking ervan, maar ook op het immuunsysteem en kunnen ze kanker, overgewicht en stemmingswisselingen veroorzaken.

De Universiteit van Surrey werkt samen met die van Reading en Liverpool aan het twee jaar durende project. Sponsor is het Petplan Charitable Trust, een van de grootste dierenwelzijnsorganisaties in Groot-Brittannië. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van de kennis van de nucleaire magnetische resonantie-techniek.

‘Een model van het binnenste van een paard kan ons inzicht verschaffen in hoe bacteriën werken en hoe ze reageren op diëten en medicijnen zoals antibiotica’, aldus professor Chris Proudman, die het project leidt.

Horsetalk/Hoefslag

Dit is een extern bericht uit de rss-feed, lees het hele artikel bij : Hoefslag