Onderzoek: paardensector van grote betekenis in Euregio

Onderzoek: paardensector van grote betekenis in Euregio

26 juni 2014 23:58 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

blokjeGEESTEREN | STEGEN.NET | HIPPISCH TWENTE
Er zijn veel kansen om de economische betekenis van de hippische sector in de Euregio te vergroten. Dit blijkt uit het Duits-Nederlandse onderzoeksrapport ‘Het paard als economische factor in de Euregio’. In het rapport dat donderdag tijdens het CSI Twente CSI in Geesteren werd gepresenteerd, worden de perspectieven van de hippische sector voor de arbeidsmarkt, het toerisme en innovatie in het Euregio-gebied geschetst.

Qua paardeneconomie is de Euregio uniek in Europa. Nergens anders is de hippische sector zo breed en zo groot. Er is een goede basis om de sector te laten groeien. Zo blijft de internationale vraag naar paarden, instructeurs en diensten groot en zijn de eigen inwoners onverminderd geïnteresseerd in de paardensport. Bovendien biedt de hippische sector ook veel mogelijkheden voor toerisme, onder meer op het gebied van ruitervakanties en ruiterroutes.

paard

De paardensector is van groot belang in Twente en het aangrenzende gebied in Duitsland.

Uit het onderzoek blijkt dat er jaarlijks 1,1 miljard euro omgaat in de paardenwereld in de Euregio. Overheden mogen zich er wel iets beter van bewust worden dat de hippische sport zo belangrijk is in de grensstreek, vindt burgemeester Cazemier van Dinkelland, ook lid van het dagelijks bestuur van de regio Twente.

Volgens Cazemier realiseren bestuurders in de grensstreek zich veel te weinig wat de impact is van de paardensector. ,,Er liggen enorme kansen om de uitwisseling tussen Nederland en Duitsland te versterken. Zo is het toch vreemd dat wel sprake is van vrij verkeer van mensen en goederen, maar dat je niet zomaar met een paard de grens over mag. Er liggen echt heel veel kansen om hier iets mee te doen.”

Een inventarisatie leert dat er in deze grensstreek veel expertise is op het gebied van fokkerij, opleiding en sport, er een sterke infrastructuur is voor de paardensport en er vele kleine en grote wedstrijden en evenementen worden georganiseerd. Bovendien kent dit gebied een breed aanbod van bedrijven en producten en zijn er uitstekende dierenklinieken. ,,Een hele sterke basis om op voort te bouwen”, luidt de conclusie.

In Drenthe loopt momenteel een soortgelijk onderzoek, waarvan de uitkomsten dit najaar worden verwacht.