Scott Brash prolongeert GCT titel na ingewikkelde rekensom

Share
  • 16 november 2014 11:16

door: redactie, 16 november 2014 11:16

Voor de tweede keer op rij is Scott Brash (foto) de winnaar van het eindklassement in de Global Champions Tour. De Brit eindigde met zijn Hello Sanctos (v. Quasimodo van de Molendreef) in de finale van vandaag met één strafpunt op de vierde plaats wat precies genoeg was om winnaar Rolf-Göran Bengtsson met Casall Ask (v. Caretino) in het eindklassement voor te blijven.

In totaal won de koele Schot 339.500 euro. Bengtsson kreeg 190.000 euro voor zijn tweede plek en voor de dagwinst 148.500 euro, wat hem slechts duizend euro minder opleverde.

Scott Brash met Hello Sactos.

Scott Brash won met Hello Sactos het klassement.
GCT / STEFANO GRASSO

De strijd om de punten was bijzonder spannend en koren op de molen voor de rekenmeesters. De Zweedse ruiter stond voorafgaand aan de wedstrijd tweede in het klassement met 230 punten en de Schotse ruiter derde met 210. Toch had de nummer één van de wereld betere papieren, omdat slechts de beste zeven wedstrijden tellen in het GCT klassement.

Brash, die net als Bengtsson aan tien wedstrijden had deelgenomen, behaalde vandaag in Doha 33 punten en kon nog een resultaat met nul punten wegstrepen. Hij kwam daardoor uit op 243. De dit jaar zeer constant presterende Bengtsson behaalde de volle mep van 40 punten, maar hij verloor tegelijkertijd 27 punten als ‘slechtste’ resultaat. Netto hield hij er 13 over wat hem eveneens op 243 punten bracht. Echter, doordat Brash dit seizoen meer overwinningen dan Bengtsson behaalde (drie om twee), werd hij vandaag spekkoper.

De grote verliezer was Ludger Beerbaum. Hij ging voorafgaand aan de wedstrijd aan de leiding, maar zeventien strafpunten van Zinedine (v. Guidam) in de eerste manche deden hem de das om. De Duitser eindigde op een nog altijd lucratieve derde plek in het eindklassement.

Mooie barrage

De barrage in Doha telde drie deelnemers. Hierin bleken Bengtsson en Casall, twee weken geleden nog goed voor de zege in de Grote Prijs van Lyon, een maatje te groot voor de Portugese Luciana Diniz, die eveneens geweldig presteerde door haar Fit for Fun (v. For Pleasure) drie keer foutloos rond te sturen over de loodzware opgaven. Yann Candele en de veertienjarige Showgirl (v. Gold de Brecourt) maakten een dure springfout in de finale en werden derde.
Tot grote vreugde van het opnieuw niet al te talrijke thuispubliek in oliestaat Qatar kwam thuisruiter Bassem Hassan Mohammed op de vijfde plaats terecht. Hij deed dit niet met de voorheen door Gert-Jan Bruggink gereden Dejavu, maar met Victoria, de Tangelo van de Zuuthoeve-dochter waar de Qatari zo opvallend sterk mee presteert en dit jaar al een GCT-etappe won. Wereldbekerwinnaars Daniel Deusser en Cornet d’Amour werden eveneens als mogelijke barragekandidaten gezien, maar maakten op de eerste hindernis van de tweede manche een onkarakteristieke fout, waardoor zij op de zesde plaats bleven steken.

Teleurstellingen

Niet alleen voor Beerbaum, maar ook voor Nederland eindigde de finale in een teleurstelling. Maikel van der Vleuten, de uiteindelijke nummer acht in het klassement, had op voorhand al deze finale laten schieten en Gerco Schröder gaf met zijn jonge Amarillo (v. Indoctro) de voorkeur aan de bijrubrieken. Jur Vrieling en VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet) waren wel aanwezig in het imposante Al Shaqab stadion. De gouden combinatie liep echter tegen acht strafpunten aan in de zware eerste manche en viel op plek negentien net buiten de boot voor de winning round. Met de concoursen van Stockholm en Genève nog te gaan, is het afscheid in de sport van Bubalu hiermee weer een stap dichterbij gekomen.

 

Dit is een extern bericht uit de rss-feed, lees het hele artikel bij : Hoefslag