Arthur van Rooij opnieuw dressuurkampioen op Hippiade

Share
  • 5 september 2015 20:07

door: redactie, 5 september 2015 20:07

ERMELO | STEGEN.NET | KNHS

Met een magistrale score van 76,083% pakte Arthur van Rooij tijdens de Hippiade de titel in de ZZ-licht. Daarmee nam de Brabantse ruiter met Cupido flink afstand van de concurrentie. RV Exloo won de afdelingsdressuur en Zoe Schipper werd knap derde in de Z2.

Arthur van Rooij stond uiteindelijk bijna zes procent los van de de nummer twee, Febe van Zwambagt met FS Lag Vegas. Britt van der Panne eindigde met Atink als derde. ,,Ja, die score is gewoon magnifiek! We hebben afgelopen weken wat veranderingen in de trainingen doorgevoerd en dat zie je nu ook wel terug. In de KĂŒr klopte alles als een trein. Alles ging goed en de muziek was erg fijn. Na mijn proef kreeg ik zelfs complimenten van juryleden langs de lijn die niet aan het jureren waren.”

Door de enorme regen lagen veel banen er niet best bij.

Door de enorme regen lagen veel banen er niet best bij.
FOTO: INGRID TRUIJENS

Derde titel op rij
Van Rooij behaalde zaterdag zijn derde titel op rij tijdens een KNHS-kampioenschap. ,,Het begint bijna eng te worden. We zijn al zo lang standvastig. De volgende stap voor Cupido wordt het ZZ-Zwaar. Van de winter wil ik graag de selectiewedstrijden voor het ZZ-Zwaar rijden. Ik merk ook echt dat hij nu aan de Subtop toe is. En dat vinden mijn ruitercollega’s ook.”

Gronings kampioene Jarmilla Peterson miste de finale maar net. Zij kwam vrijdag met Woody in haar groep uit op de achtste plaats. Drents kampioene Savannah Pieters werd met Ceasar in deze groep negende. In de andere groep eindigde Fries kampioene Joyce Haaijer met Tialda op plaats 21.

Z2
In de Z2 ging de titel naar Bart Veeze en Delgado (v. Oscar). De combinatie uit Lochem kwam uit op een eindscore van 71,208% en bleef daarmee net baas over Caroline Rijnders met Ruiterstad’s Baya (70,833%). Zoe Schipper behaalde een knappe derde plaats. De Drentse amazone kwam met de fijn marcherende Venice (v. Cabchon) knap voor de dag. De leerlinge van Christa Larmoyeur deed met haar eindscore van 70,042% weinig voor de top twee onder. De 16-jarige Schipper stond lange tijd tweede, maar zakte uiteindelijk nog een plaatsje in deze spannende klasse.

Bart Veeze: ,,Het ging vandaag eigenlijk heel goed. Mijn paard liep mooi ontspannen. Voor mijn gevoel ging het een stuk beter dan gisteren. Toen was ik zelf wat te gespannen en lieten we eigenlijk een ‘te brave’ proef zien. Maar vandaag kon ik een zeer fijne KĂŒr op muziek rijden.”

Niet gedacht
Veeze is de laatste tijd in topvorm met zijn ruin Delgado. ,,Van de winter waren we Z1 kampioen op de KNHS Indoorkampioenschappen en dan nu het Z2 winnen op de Hippiade, dat had ik van tevoren nooit gedacht! Dit is echt geweldig. Sinds de winter hebben we bijna alles gewonnen en we waren ook Gelders kampioen. We gaan nu rustig doortrainen en dan hopelijk de overstap maken naar het ZZ-Licht of het ZZ-Zwaar.”

Van Zwambagt is verrast
Z1-kampioene Febe van Zwambagt was erg verrast over haar titel met FS Lambada. ,,Totaal onverwacht. We gingen naar Ermelo als vierde ruiter van de Gelderse Kampioenschappen. We zijn ook nog pas sinds mei een combinatie, dus ik had het ook leuk gevonden als we hier op de Hippiade alleen de tweede dag mochten rijden. Toen ik hoorde dat we gewonnen hadden was dat een grote verrassing!”

RV Exloo
Rijvereniging Exloo is dĂ© te kloppen vereniging in de afdelingsdressuur. De M/Z KĂŒr op Muziek werd dan ook weer heel gemakkelijk een prooi voor de verenging uit Drenthe. Met 75 procent ging de titel naar het viertal onder leiding van Koos Naber. ,,Ik vond dat we een hele nette proef reden. Iets behoudend in de uitgestrekte gangen, maar verder heel goed”, aldus Naber.

Naber’s viertal bestond uit Ina Beuving met Enzo van de Lochthoeve, Anneke Roos op Ricardo, Lisette Peeters op Erona-Utopia en Esther Post met Desperado M. De 17-jarige Nikki Savenije en Doris Day Sollenburg waren vandaag op de Hippiade reserve, maar trainden de afgelopen maanden wel degelijk mee. Vorige week op de Hippiade ging het zestal van Exloo met de titel naar huis.

Uitslag ZZ-licht
1. Arthur van Rooij, Cupido, 76,083%
2. Febe van Zwambagt, FS Las Vegas, 70,417%
3. Britt van der Panne, Atink, 68,833%